Otomotiv, sıcak dövme, kuyumculuk gibi alanlarda faaliyet gösterenlerin yanı sıra tarım makineleri üretenler de indüksiyon ısıtma sistemlerini tercih ediyor.

Tercihin nedeni ise indüksiyon sisteminin görece hızlı, kontrollü ve güvenilir olması. Kolay ve tasarruflu üretim, malların ülkedeki dolaşımının yanı sıra ihracatı da artırıyor.

İndüksiyon makinesinde ergitilen ürünlerde bozulma yaşanmazken yerli indüksiyon makineleri, olası sorunlarda hızlı servis imkânı sağlıyor.

İndüksiyonla ısıtma, eski sisteme göre çok daha kısa sürede gerçekleşirken bu durum, sanayilerin elektrik faturalarına da tasarruf getiriyor.

Diğer yandan makinedeki elektrik akımının manyetik akıma dönüştürülmesiyle bu sistem, daha güvenli. Ayrıca, ergitme işlemi sırasında yakıt gazları da oluşmuyor. Çok kısa sürede ise eritilen malzeme, şekillenebilir hâl alıyor.

İndüksiyon sistemlerinin kullanıldığı alanlar

Modern olarak nitelendirilen indüksiyon ısıtma sistemleri, geniş yelpazede ilgi görüyor.

İndüksiyon makinelerinin kullanıldığı alanlar, civata imalatçıları gibi sıcak dövme işiyle meşgul olanlar, otomotiv sanayinde yedek parça üretenler, ayrıca, tarım makinaları imalatında bulunanlar, indüksiyon makinalarına rağbet gösteriyor.

İndüksiyon, bükme işlemlerini kolaylaştırıyor

Herhangi bir işlemin yapılamadığı soğuk çeliğe şekil verilebilecek hâle getirilebiliyor. İndüksiyon makinesiyle malzemelerin ısıtılması hem maliyeti düşürüyor hem de işlemleri daha kısa sürede gerçekleştiriyor.

Ergitme işlemi, bakır gibi iletken bir malzemenin içinde yürütülebiliyor. Bu eritme, şekilli malzemeler üzerinde de gerçekleştirilebiliyor. Örneğin çeliğin şekline göre malzemeye bakır bobin sarılıp makine, çalıştırılabiliyor. Böylece çok kısa bir sürede, çeliğe farklı makinelerde istenen forma kavuşturulabilecek hâl verilebiliyor.

Manyetik akım ve hız tasarruf sağlıyor

 

Makinelere giden elektrik, bobin kısmında manyetik akıma çevrilir. Örneğin çelik, eski sistem ocaklardakinin aksine makine çalıştırıldıktan sonra 6 saniye içinde kızarmaya başlar. İndüksiyonun sağladığı manyetik akım, aynı zamanda, daha az enerji tüketir.

Ergitme işlemi güvenle gerçekleştiriliyor

Sistemin diğer bir avantajı da ürünün güvenle ısıtılması. İndüksiyon ısıtma işlemiyle ürün, güvenli bir şekilde -yanmadan- ısınıyor.

Eritme işlemi esnasında, manyetik kaynağı, örneğin bobin, ergitilen malzemeye temas etmiyor.

Ürünün aksine onu ısıtan iletkenin sıcaklığı artmıyor: elle temas hâlinde yakmıyor. Yakıt gazlarının oluşmadığı işlemde, ergitilen ürünün dayanıklılığı artıyor.

Üründe, bozulma gibi sorunlar, görünmüyor.

Yerli ürünler

Öte yandan indüksiyonla ısıtma sistemleri, ülkemizdeki firmalar tarafından da üretiliyor. Böylece Türkiye’deki firmaların patentini taşıyan makinalar, uygun maliyetlerle imalathanelere katılıyor.

Hızlı servis

Yerli üretim, olası servis durumlarında da avantaj sağlıyor. Aynı zamanda, havacılık sektörü için kullanılan indüksiyon makinelerinin imalatı, adı sektörlerce duyulmuş markalar tarafından yapılırken muhtemel problem durumunda, üretici firmalar, hızlıca aksiyon alabiliyor.

Üstelik, cihazlar, onarım ve bakım için üretildiği tesislere gidebiliyor.

Hem ithalatta hem ihracatta

Endüstrideki PLC gibi otomasyon sistemleri, plazma kesme makinaları ve indüksiyon ısıtma sistemleri sayesinde üreticiler, imalatlarını hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Ülkedeki malzemelerin temini, bu sayede kolaylaşırken sistemler sayesindeki çoğu sektör, ülkemizin ihracat rakamlarını artırıyor.

TÜİK tarafından yayımlanan ihracat rakamlarına göre ocak ila haziran ayındaki ihracat oranı, yüzde 20 arttı. İhracat gelirleri bu dönemde hem 2020’yi hem 2021’i geçerken ihracatta yılın ilk yarısında 125 milyar 866 milyon dolar kazanıldı.