İklim ve enerji krizinin sürdürülebilir kalkınmaya etkisi, sıfır enerjili binaların önemi ve gençlerin iklim krizi ile mücadeledeki rolü gibi konuların ele alındığı “Gelecek için İklim ve Enerji” etkinliği Pamukkale Üniversitesi Teknokent Konferans Salonunda düzenlendi. Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve AB İklim Paktı Elçisi Prof. Dr. Nezih Orhon’un moderatörlüğünü yürüttüğü programa ZeroBuild Institute İcra Kurulu Üyesi, Proje Uzmanı, AB İklim Paktı Elçisi Hale Erol Hakan, İktisatçı ve AB İklim Paktı Elçisi Vatan Çağlar Babacan ile Bahçeşehir HUB Kuluçka Merkezi AR-GE Asistanı, AB İklim Paktı Elçisi Seren Anaçoğlu konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını PAÜ Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. İsmail Ovalı’nın yaptığı programda gençler günlük yaşamlarındaki alışkanlıklarına göre kendi karbon ayak izlerini resmettiler. 

Etkinliğin ikinci günü Denizli Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen “Gelecek için Enerji” başlıklı bilgilendirme toplantısına Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği ve Siemens’ten Mert Kalpar, Menderes Tekstil’den Mert Bakırlı, Deniz Tekstil’den Berkant Topaloğlu ve ZeroBuild Institute ve AB İklim Paktı Elçilerinden Hale Erol Hakan konuşmacı olarak katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, yaşadığımız dönemin en önemli sorunlarının başında küresel iklim değişikliğinin geldiğini ve bu durumun küresel ısınma ve sürdürülebilirlik kavramlarını çok fazla öne çıkardığına değindi. ‘Sürdürülebilirlik’ dendiğinde enerjinin kullanımı, enerjinin kaynağı ve enerjinin verimliliğinin artık tüm dünyanın gündeminde olduğunu ancak diğer taraftan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş ve gerilim sebebiyle enerji piyasalarının derinden etkilendiğini belirtti.  Bu noktadan bakıldığında da enerji verimliliğinin günlük işlerde yani kısa vadeli programlarda da daha fazla önemli hale geldiğini vurguladı. Türkiye’de özellikle doğalgazda artan fiyatlar ve bunların elektriğe yansıması ve sanayi üretimindeki maliyetlerin artışı da enerji verimliliği konusunda önlem alınması gerekliliğini ortaya koyduğunu dile getirdi.  

DSO olarak enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kavramını hep ajandalarında tuttuklarını ifade eden Başkan Kasapoğlu, Denizli Sanayi Odası yeni yönetiminin ve komisyonlarının bu alanlardaki çalışmalarla sanayicinin yeşil ekonomiye geçişini kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ile birlikte Avrupa Yeşil Mutabakatı ve gereklilikleri konusunda sanayicilerin bilgilendirileceğini ve Denizli’nin bu sürece hazırlanmasına destek olacaklarını ifade etti. 

İklim Diplomasisi Haftası kapsamında, AB Türkiye Delegasyonu iş birliği ile gerçekleştirilen program kapsamında, enerji verimliliğinde yenilikçi yaklaşımlar, fabrikalarda iyi enerji verimliliği uygulamaları ve sıfır enerjili binalar konularında katılımcılar bilgilendirildi.