DTB Seçimlerinde Büyük Sürpriz: Listesi Kazandı, Başkan Tefenlili Meclis Dışı Kaldı!
DTB Seçimlerinde Büyük Sürpriz: Listesi Kazandı, Başkan Tefenlili Meclis Dışı Kaldı!
İçeriği Görüntüle

Dünyada sadece 22 kişide görülen nadir SAVI hastalığıyla mücadele eden ve bu süreçte 3 parmağını kaybeden 30 yaşındaki Denizlili Yunus Can, iki parmağıyla ürettiği karakalem eserlerini Merkezefendi'de açtığı sergiyle sanatseverlerin beğenisine sundu. Hastane odalarında başlayan resim tutkusu, bugün azmin ve sanatın iyileştirici gücünün sembolü haline geldi.

Hastane Odalarindan Sergi Salonlarina Uzanan Inanilmaz Azim Oykusu 2

Dünyada 22, Türkiye'de Tek Vaka

Bebeklik döneminde başlayan TMEM173 genindeki mutasyonlara bağlı olarak her geçen gün parmaklarını biraz daha kaybeden 30 yaşındaki Yunus Can, henüz 1 yaşındayken bu amansız hastalıkla tanıştı. Uzun yıllar Türkiye'de kesin tanı konulamayan Can'a, 2015 yılında ailesiyle birlikte gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan kapsamlı tetkiklerin ardından SAVI hastalığı teşhisi konuldu. Tedavi süreci için 12 yıl boyunca her ay Denizli'den ABD'deki bir üniversite hastanesine giden Can, aynı hastalığı taşıyan diğer hastaların yurt dışına taşınması sebebiyle şu anda Türkiye'de bu hastalığı yaşayan tek kişi konumunda bulunuyor.

Hastane Odalarindan Sergi Salonlarina Uzanan Inanilmaz Azim Oykusu 1

Hastane Koridorlarında Başlayan Sanat Tutkusu

Hastalığın yıkıcı etkileri nedeniyle 3 el parmağını kaybeden Yunus Can, yaşadığı zorlu tedavi sürecinde hayata resim yaparak tutundu. 2008 yılında, henüz 12 yaşındayken hastane koridorlarında küçük kağıtlara çizimler yapmaya başlayan genç yetenek, geriye kalan iki parmağıyla kalemini hiç bırakmadı. Herhangi bir örgün sanat eğitimi almayan, yalnızca uzaktan eğitim ve kendi gayretiyle yeteneğini geliştiren Can, karakalem portre çiziminde ustalaştı.

Merkezefendi'de İlgi Odağı Oldu

Yıllar boyunca hastane odalarında büyük bir emekle ortaya çıkan karakalem eserler, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan'ın destekleriyle Merkezefendi Kültür Merkezi'nde görücüye çıktı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği "Yunus Can'ın Kaleminden Karakalem Portre" adlı sergiyi Merkezefendi Kaymakamı Abdullah Demir de ziyaret etti.

Yunus Can'ın azminin herkese örnek olması gerektiğini belirten Kaymakam Demir, "Yunus, hastalığın tedavisiyle ilgili çok büyük zorluklar yaşıyor. Yaşadığı tüm acılara rağmen sanata sığınıyor. Sanat sayesinde acılarını bir nebze olsun unutuyor ve birbirinden güzel eserler ortaya çıkarıyor. Yunus'un bu zorlu mücadelesinde ortaya koyduğu eserleri görmek bizleri mutlu etti" ifadelerini kullandı.

Hastane Odalarindan Sergi Salonlarina Uzanan Inanilmaz Azim Oykusu 3

"Resim Yapmak Bana Zorlukları Unutturuyor"

Kendi yolculuğunu anlatan Ressam Yunus Can, sanatın hayatındaki yerini şu sözlerle özetledi: "Benim resim sevdam hastane odalarında ve koridorlarında başladı. Hastalığımla mücadele ederken kendimi sanata verdim. Resim yapmak benim için hem bir mutluluk kaynağı hem de yaşadığım zorlukları bir nebze olsun unutabilmemi sağlayan bir teselli oldu."

Asıl hedefinin maddi kazançtan ziyade eserlerinin daha fazla insana ulaşması olduğunu vurgulayan Can, "Yaptığım çalışmaların daha fazla insan tarafından görülmesini, verdiğim emeğin fark edilmesini ve sanat yoluyla kendime güzel bir gelecek oluşturabilmeyi istiyorum. Beni bu yolculukta yalnız bırakmayan herkese gönülden teşekkür ediyorum" diyerek duygularını paylaştı.