HABERDENİZLİ.COM

Denizli'nin Çivril ilçesindeki Mavi Konak’ta restorasyon çalışması başlatan Denizli Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB), tarihi bir değeri daha gelecek nesillere ulaştıracak.

Külahçıoğlu Un Fabrikası, Merzeci Un Fabrikası, İbrahim Çallı Sanat Evi, Konyalıoğlu Konağı, Balcı Evi, Sürücü Evi, Osmanbey Konağı, Ali Bilge Evi, Necip Ökten Evi, Abdüloğlu Evi, Cezmi Ökten Evi, Adil Beştaş Evi ve Buldan Tarakçı Evi gibi Denizli'nin yok olmaya yüz tutmuş çok sayıda tarihi değerini restore ederek kente kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB), ilçelerde de restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Denizli Büyükşehir Belediyesi, Çivril ilçesi Çarşı Mahallesi’nde yer alan Mavi Konak'ta restorasyon çalışması başlattı. Aslına uygun yapımı süren restorasyon çalışmaları ile Mavi Konak şehir belleğine yeniden kazandırılacak.

"Tarihi yapıların yok olmasına izin vermeyeceğiz"

Denizli merkezde sürdürülen restorasyon çalışmalarının yanı sıra tüm ilçelerde tarihe sahip çıktıklarını ifade eden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Ecdadımızdan kalan tarihi yapıların yok olmasına izin vermeyeceğiz. Bu değerlerimizi koruyarak gelecek nesillerimize aktarmayı sürdüreceğiz. Çivril ilçemizde bulunan Mavi Konağı da aslına uygun bir şekilde restore ederek, Çivrilimize ve Denizlimize kazandıracağız. İnşallah restorasyon sonrası da burada birçok güzellikler olacak” diye konuştu.

Mavi Konak

Mavi Konak, Türk konut mimarisinin “kapalı sofalı plan tipine” uygun olarak inşa edilmiştir.

Kendi bahçesine dönük, sokağa doğrudan açılmayan; kapalı sofa planlı; genelde iki katlı ve saçaklı ev tipleri ile 20. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenen geleneksel Denizli kent ve kırsal konutlarının tipik özelliklerini yansıtmaktadır.

Mimari ve estetik değer açısından bakıldığında ise barok tarzı alçı plastik kabartmalar, alçı kabartma bitkisel kompozisyon, akantus yapraklı başlıklara sahip plastırlar, geometrik bezeme örnekleri sivil bir konut örneği için oldukça değerlidir.