AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri hakkında kararname ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin yasalaşarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.

YASA NELER GETİRİYOR?

Yüksel, yasanın yürürlükteki uygulamalarda önemli değişiklikleri beraberinde getirdiğini belirterek, özellikle engellilerin istihdamında yaşanan ve işverenin kaygılarını gideren değişikliklere imza atıldığını vurguladı.

ENGELLİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENE DESTEK

Özel sektörün engelli çalışanlar istihdam etmede, bazı sakıncalar gördüğünü, bu nedenle bu alanda istihdam oranlarının bugüne kadar istenilen seviyeye çıkarılamadığına işaret eden Yüksel, düzenleme ile işverenin engelli çalıştırma konusundaki yükünün büyük ölçüde hafifletildiğini kaydetti.

Yüksel, “Özel sektörde engelli istihdamının arttırılmasının teşvik edilmesi için yükümlü olmadığı halde engelli çalıştıran işverenlere ve kota fazlası engelli çalıştıran işverenler için sigorta primi destek miktarı %50’den %100’e çıkarıldı. Kanun değişikliği ile yükümlü olmadığı halde ya da kontenjan fazlası engelli çalıştıran işverene çalıştırdıkları her bir engelli için hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamının hazine tarafından karşılanması engelli istihdamını teşvik edecektir diye düşünüyorum. Çünkü engelli istihdamındaki bu kolaylık, birçok Avrupa ülkesinde bile yok” dedi.

KURUMLAR VE GELİR VERGİSİNDE İNDİRİM TEŞVİKİ

Yeni düzenlemenin, engelli istihdam eden işverene getirdiği desteklerin bununla da sınırlı kalmadığını ifade eden Yüksel, iş gücü piyasasına kazandırılmaları zor olan zihinsel veya ruhsal engellilerin istihdamı açısından büyük önem taşıyan korumalı işyerlerine işlerlik kazandırılması için sigorta primi desteğinin yanı sıra hem kurumlar vergisi, hem de gelir vergisinde indirim teşviki sağlandığını söyledi.