HABERDENİZLİ.COM

2013 yılından itibaren Çameli ilçesinde başlayan yayla seracılığı Acıpayam, Beyağaç, Kale, Tavas, Serinhisar, Çal, Çivril ilçelerinde yayıldığını ve yıllar geçtikçe yayılmaya devam ettiğini belirten Denizi Tarım İl Müdürü Yılmaz Erkaya yaptığı açıklamada; "Denizli'de 20 bin dekar alanda 70 bin ton domates yetiştiriliyor, Son zamanlarda iklim değişiklikleri ile hastalık ve zararlılar yüzünden açıkta yapılan domates yetiştiriciliğinden fazla bir randıman alınmadığı için üreticiler Yayla seracılığına yöneldi.

Seralarda Üretim Sonbahara Kadar Devam Ediyor

Erkaya, 2018 yılının Nisan ayında dikilmeye başlanan ürünlerin, ilk hasadı ise 20 Hazirandan itibari yapıldı. Seralarda üretim, sonbahar donlarına kadar devam ediyor. Her bir dekara ortalama 2 bin fide dikilirken, Yayla seralarında domateste 8-10 maça alınmaktadır. Yayla seralarımızdaki üretim miktarımız 25 bin ton düzeyindedir. Denizli yayla seracılığı için uygun şartları taşımaktadır ve yayla seracılığı artış göstermektedir. Çünkü: açıkta üretime göre dekara verim daha yüksek, ürünler daha kaliteli ve parlak, raf ömrü uzun, zirai ilaç kullanımını azaltan biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin uygulanması daha kolaydır" dedi.
Denizli Tarım İl Müdürü Yılmaz Erkaya konuşmasının devanımda, "Açıkta üretim Çivril, Sarayköy, Buldan, Acıpayam, Güney ilçelerimiz başta olmak üzere tüm ilçelerimizde mevcuttur. Değişen iklim koşullarının olumsuz etkileri, hastalık ve zararlıların artış göstermesi gibi nedenlerle açıkta domates üretim alanları hızla azalmaktadır. Denizli'de, Jeotermal ısıtmalı modern seralar 500 dekar, yayla seraları 1200 dekar alanı kaplamaktadır.  Doğrudan veya işlenerek çok fazla tüketilen domatese olan talep her geçen gün artmaktadır.

Topraksız Seralarda Yetişen Dometeslerin Çoğu İhraç Ediliyor

Denizli'de, jeotermal ısıtmalı modern seralarda topraksız ortamda yetiştirilen domateslerin çoğu ihraç ediliyor. İhraçat yapılan ülkeler, İngiltere, AB Ülkeleri, Ukrayna, Rusya Federasyonundan oluşuyor. Üretim sezonu boyunca arazide ve seralarda Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri yetkililiri tarafında kontroller yapılarak; yetiştiricilik uygulamaları, görülen hastalık ve zararlılar, üreticilerin faydalanabileceği desteklemeler konularında İl Müdürlüğü veri tabanında kayıtlı 3308 üretici SMS ile bilgilendiriliyor.

2018 yılında Domates üretiminin yapıldığı yerlerde çiftçi eğitim toplantıları yapılarak, Denizli'nin Honaz İlçesinde bulunan Salça Fabrikasında salçalık domatesler işleniyor, İyi tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması için Projesi kapsamında Acıpayam ve Beyağaç İlçelerindeki yayla serası domates üreticileri İyi Tarım Uygulaması Desteklemesinden faydalandırılarak ve İyi tarım uygulamaları öğretildi.