Son yıllarda teknolojinin ilerlemesi ile birlikte tüp bebek tedavisi oldukça fazla gelişme yaşamıştır. Bu gelişmelerin başında tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme yer almaktadır. Modern tıbbın en önemli gelişmeleri arasında sayılabilecek bu durum son zamanlarda oldukça ilgi çekmeye başlamıştır. Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirlemek mümkündür. Ancak bu durum sadece doktor raporu ile yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde embriyo anne karnına aktarılmadan önce genetik taramaya alınır. Bu tarama esnasında eğer embriyoda cinsiyet durumundan kaynaklanan bir hastalık var ise önceden fark edilir. Bu durum neticesinde cinsiyet belirleme işlemi yapılır.

Türkiye'de Tüp Bebekte Cinsiyet Belirlemek Yasal Mıdır?

Ülkemizde tüp bebek tedavisi yaygın olarak yapılmaktadır. Ancak Türkiye'de tüp bebekte cinsiyet belirleme durumu yasal olarak kabul edilmemiştir. Bunun yanında doktor raporu ile bazı durumlarda tüp bebekte cinsiyet değişikliği yapıldığı görülmektedir. Ancak genel kabul bu durum yasal olarak kabul edilmemektedir. Türkiye’de cinsiyet belirleme zorunlu haller dışında yasal değildir.

Tüp Bebekte Cinsiyet Belirlemenin Yasal Olduğu Ülkeler

Tüp bebek cinsiyet belirlemek birçok ülkede yasal olarak kabul edilen bir durum değildir. Bu durumu yasal olarak kabul eden sadece iki ülke bulunur. Tüp bebekte cinsiyet belirlemenin yasal olduğu ülkelerden biri ABD, diğeri ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetidir. ABD, bu konuda oldukça büyük bir maliyet isteyen ülke olarak çok fazla tercih edilmez. Ancak Kuzey Kıbrıs oldukça uygun bir maliyete bu işlemi yaptığı için fazla tercih edilmektedir.

Tüp Bebekte Cinsiyet Belirleme Hangi Durumlarda Olur?

Tüp bebekte cinsiyet belirleme bazı durumlar çerçevesinde olur.

Bu durumlar şunlardır:

  • Bebekte cinsiyetten dolayı kaynaklanan bir genetik bozukluk durumu var ise
  • Kromozomal bir bozukluk var ise
  • Bebeğin engelli olarak doğma riski bulunuyorsa
  • Düşük durumu tekrarlanmışsa

Bu durumlarla karşılaşıldığı zaman cinsiyet belirleme işlemi yapılmaktadır. Cinsiyet belirleme işlemine genetik tanı sonucunda karar verilir. Bu tanı sayesinde cinsiyet belirleme için riskli bir nedenin olup olmadığına bakılır. Sonuca göre aile ile görüşme sağlanır.

Tüp Bebekte Cinsiyet Belirleme Dünya Nüfus Dengesini Etkiler Mi?

Tüp bebekte cinsiyet belirlemenin yasal olmaması akıllara dünya nüfus dengesini etkileme olasılığı olduğu için mi yasal değil sorusunu getirmektedir. Cinsiyet belirleme işleminin gerekli olduğu durumlar bellidir. Bu durumlar neticesinde cinsiyet belirleme işlemi yapılır. Ancak bu durumlar dışında kesinlikle cinsiyet belirleme yasal olarak kabul edilmemektedir. Dünya nüfus dengesinin bozulma olasılığı da göz ardı edilmemektedir.