TÜBİSAD’ın (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) yeni yayınladığı e-ticaret raporuna göre 2019 yılında Türkiye’de e-ticaret hacmi 11,5 milyar $’a ulaşarak yeni bir rekora imza attı. İnternetten alışveriş yapan kişi sayısı da yine bir rekor kırarak 39,3 milyona ulaştı.

TÜBİSAD 2019 E-Ticaret Raporunu Yayınlandı

E-ticareti Büyüten Lokomatif Sektörler Hangileri?

TÜBİSAD’ın raporuna göre 2018 yılında internetten alışveriş yapan kişi sayısı 31,7 milyon. 2019 yılında bu rakam %25 gibi çok ciddi bir oranda artarak 39,3 milyona ulaşmış. Sektörel bazda bakacak olursak internet üzerinden en çok alışveriş yapılan sektör 5 milyar 198 milyon $ ile seyahat sektörü. Bu listeyi sırayla; 2 milyar 61 milyon $ ile elektrikli ev aletleri, cep telefonları, elektronik eşya ve 1,3 milyar $ ile giyim kuşam sektörü takip ediyor. Liste şu şekilde devam ediyor:

4. 1 milyar 125 milyon $ ile hobi ürünleri

5. 1 milyar 56 milyon $ ile mobilya ve aksesuar ürünleri

6. 60 milyon $ dijital müzik ürünü

7. 412 milyon $ yeme içme siparişi

8. 268 milyon $ ile video/oyun ürünleri

yer alıyor.

Türkiye’de En Çok Kim İnternetten Alışveriş Yapıyor?

Bir çok sektörde olduğu gibi bu alanda da kadınlar ve gençler önde. Kadınlar ağırlıklı olarak giyim kuşam ve aksesuar alırken gençler internette oyun ve müzik harcaması yapıyor. E-ticaret alışverişi özellikle yılbaşı ve bayramlar gibi özel günlerde çok ciddi bir artış gösteriyor. Bu artışta bu günlere özel, e-ticaret sitelerinin hazırladığı reklam kampanyalarının etkisinin de çok büyük olduğu görülüyor.

E-ticaret Sektörünün Önündeki Engeller

Sektör gerek Türkiye’de gerek dünyada hızla gelişse de özellikle ülkemizde e-ticaretin önünde bir çok engel bulunuyor. Bunları başlıca sıralamak gerekirse:

1- E-ticaret sitesine güvenmeme sorunu / kandırılma korkusu

2- Kargo firmaları ile yaşanan sıkıntılar, gecikmeler, kaybolan kargolar

3- Pazaryerlerinin tekelleşerek pazarın dinamiklerini bozması ve haksız rekabet yaratması

4- Rekabet arttıkça her geçen yıl yükselen dijital pazarlama giderleri

5- İnternette fiyat rekabetinin her şeyin önüne geçmesi

6- Yüksek ithalat vergileri

7- Yüksek iade oranları

Özellikle birinci sıradaki güven problemi Türkiye’de gerek e-ticaret yapanların gerekse alışveriş yapanların en çok şikayetçi olduğu konu. Müşteriler kandırılmaktan, sipariş ettiği ürün yerine başka ürün yollanmasından şikayetçi, e-ticaret siteleri de bu güvensizlikten dolayı müşterileri pazaryerlerine kaptırmaktan şikayetçi.

Sektörel olarak bakacak olursak, özellikle giyim kuşam ve cinsel ürünlerin satıldığı e-ticaret sitelerinde bu endişeler had safhada. Cinsel ürün sektöründe Türkiye’nin önde gelen markalarından YasakElmam.com erotik shop CEO’su bu konuda ‘’Müşterilerin; ürünleri eksiksiz ve sipariş ettikleri gibi geldiği için satıcıya teşekkür ettiği, hatta hayır duası ettiği tek sektör.’’ olarak yorumluyor.

Bu konuda sabıkalı diğer sektörlerin başında giyim kuşam sektörü geliyor. Bu sitelerden yapılan alışverişlerde de fotoğrafta görülen üründen farklı ürün yollanması sık rastlanılan bir durum. Bu gibi durumlar hem satıcıya hem tüketiciye negatif olarak yansıyor ve pazarın bozulmasına yol açıyor.

2020 Yılında E-ticaret’i Neler Bekliyor?

Türkiye’de 2016 yılında e-ticaret hacmi %24 arttı ve yaklaşık 30.8 milyar TL’ye ulaştı. 2017 yılında banka ve kredi kartı ile yapılan harcamalar %35 artış gösterdi. 2018 yılında muazzam bir şekilde %40 büyüme gözlemlendi. 2020 yılında ise dünyada eticarette artık ‘’Ses ile Arama’’ gibi teknolojiler konuşuluyor. Öyle gözüküyor ki e-ticaret sektörü gerek dünyada gerek Türkiye’de her geçen gün güçlenecek ve bu durum kaçınılmaz olarak yavaş yavaş perakende sektörünün sonu olacak.