Türk Standartları Enstitüsü tarafından daha önce Bursa ve İzmir’de yapılan ‘Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları’ Paneli Denizli’de DTO toplantı salonunda PAÜ öğretim üyelerinin katılımıyla yapıldı.
TSE ve Denizli Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları’ Paneli Denizli Ticaret Odası toplantı salonunda yapıldı. Panele Vali Yardımcısı Erol Türkmen, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulisi Şentürk, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve çok sayıda davetli katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan DTO Başkanı Necdet Özer üretilen ürünün ihracata kazandırılması, ithal edilen hammaddenin etkin kullanımı için standardın uygunluğunun önemli olduğunu söyledi.
Başkan Özer, “Bugün, yurtdışına satılanın dünya standartlarına, yurt dışından alınanın da Ülke standartlarına uygunluğunun gözetilmesi, içselleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.   Artık yalnızca üretmek yeterli olmamakta, bunun ülke ve dünya standartlarında üretilmesi önemlidir. Ayrıca, Markalaşma, uygun maliyetle üretim ve karlılık için de standart gerekmektedir. Üretilen mal yada hizmeti, üreten, satan, kullanan her kişi yada kurumun aynı şekilde görmesi, algılaması ve değerlendirmesi ancak bunun standard şekilde üretilip sunumu ile mümkündür. Oda olarak biz ilk kez 2003 yılında uygulamaya başladığımız entegre yönetim sistemi(Kalite Yönetim Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, Çevre Yönetim Sistemi) belgelerimizi TSE den aldığımız eğitim ve vb. desteklerle ulaştık” dedi.
TSE KENDİNİ YENİLEMEK ZORUNDA 
DTO Başkanı Necdet Özer’den sonra söz alan DSO Başkanı Müjdat Keçeci, TSE’nin globalleşen dünyanın hızına yetişemediğini savundu. Dünyanın özellikle 1900’lü yılların başından bu yana hızla küreselleştiğini ifade eden Keçeci, “Bu küreselleşme AB gibi bazı birlikleri oluşturdu. Bu birlikler tek dili konuştular. Konuşulan dilin adı standart idi. Bugün küreselleşen dünyada standardizasyonun olmayan ürünler piyasalarda kendine yer bulamıyor. Dünyamız çok hızlı bir değişim geçirdi. Bizim kurumumuz olan TSE maalesef bu hıza yetişememiştir. Kurum bu hıza yetişemediği halde dünyaya ürünlerini satmaya çalışan sanayiciye de engel olmuştur. Biz dünyaya ürünlerimizi satarken belirli bir kalite belgelerini almak zorundayız. Bu belgeleri TSE vermediği için biz bu belgeleri yurtdışında bulunan kurumlara yaptırıyoruz. Ülkemizin paraları TSE’deki yetersizlik yüzünden yurtdışına çıkıyor. TSE kendini geliştirmelidir. Kurum sürekli sanayici ile işçi dışlı olmak zorundadır” diye konuştu.   
ŞENTÜRK’TEN SANAYİCİYE ‘İŞ BİRLİĞİ’ SİTEMİ 
Türk sanayicisinin TSE ile işbirliği içinde olmadığını ifade eden TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise, “Markaların standartlara uygunluğunun tarafsız kurumlarca test edilmesi, belgelendirilmesi ve gözetim hizmeti verilerek tescil edilmesi gerekir. Bu şartları karşılayamayan ülkelerin küresel rekabette başarılı olma şansları yoktur. Standartların gerek tüketici sağlığı ve güvenliği açısından taşıdığı stratejik önem gerek ekonominin kalitesini yükseltmesi ve markaların doğuşuna zemin hazırlaması yönünden sağlamış olduğu imkanların biliyorsunuz’’dedi.
Standartların gereğini yere getirmeden küresel pazarda yer alınamayacağını ifade eden Şentürk, ‘’Standartların gereğini yere getirmediğimiz sürece ülke pazarımızı rakip ülkelerin kuruluşları karşısında koruyamayız. Bunun sonucunda da Türkiye’de üretimin fason üretime dönmesi demektir. Markalara karşı bugün Pakistan’ın Hindistan’ın düştüğü duruma düşeriz. Türkiye bu tuzağa düşmez. Ancak bunun için standardizasyon konusunda ülkemizde tüm kurumların sorumluğunu kuşanması gerekir. İşbirlikleri yapılmalı’’dedi.
Başkan Şentürk, “Herkes TSE’yi tekel zannedersiniz ancak TSE yıllık 120 milyon dolarlık yıllık faaliyet gelirine sahiptir. Biz pazarımızın sadece yüzde 5’ine hizmet veriyoruz. Bu pazarın büyük bir bölümü her sene milyonlarda dolarlık bölümü doğrudan ya da dolaylı olarak yurtdışındaki kuruluşlara para transfer etmek zorunda kaldığımız hizmetlere dönüşüyor” dedi. 
Knuşmaların ardından DTO Başkanı Necdet Özer, TSE Başkanı Hulusi Şentürk’e plaket takdim etti.