Tırnak uçlarının altında beyaz ve sarı noktalar olarak başlayan tırnak mantarı yaygın bir enfeksiyon hastalığı olarak kabul ediliyor. Mantar enfeksiyonunun derinleşmesiyle birlikte tırnağın rengi değişebiliyor, tırnak kalınlaşabiliyor ve kırılabiliyor. Tırnak mantarında ağrı ve kalınlaşmış tırnaklar görülüyorsa doktor kontrolünde ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabiliyor. Tırnak mantarı diğer bir deyişle onikomikoz nadiren el, çoğunluklaysa ayak tırnaklarında etkili oluyor. Tırnak mantarı tek tırnakta da tırnakların tamamında da etkili olabiliyor. Bulaşıcı bir enfeksiyon olan tırnak mantarı, tedavi edilmediği durumda diğer ayağa ya da vücudun diğer bölgelerine de yayılabiliyor. Tırnak mantarının hafif dereceli olduğu ve kişiyi rahatsız etmediği durumlarda yoğun bir tedaviye ihtiyaç duyulmayabiliyor. Ancak ağrı, tırnaklardan koku gelmesi ya da tırnak kalınlaşması gibi durumlar söz konusu olduğunda ciddi bir bakıma ve ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabiliyor.

Tırnakların kalınlaşması, kuruması, parçalanması, şekil bozukluklarının oluşması, beyaz ya da sarı çizgilerin bulunması, tırnakların kolay kırılması, parlaklığını yitirip matlaşması, renginin koyulaşması belli başlı tırnak mantarı belirtileri arasında sayılabiliyor. Bu belirtilerin bir ya da birden fazla tırnakta görüldüğü durumlarda bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerekiyor. Enfeksiyon kapan ve zamanında tedavi edilmeyen tırnaklar, tırnak yatağından ayrılabiliyor. Buna bağlı olarak ağrı ve kötü bir koku hissedilebiliyor. Tırnak mantarı kişinin kendi kendine uyguladığı bakım ile çözümlenemiyorsa doktor görüşü alınması gerekiyor.

Mantarların hayatta kalmak için güneş ışığına ihtiyaç duymayan mikroskobik organizmalar olduğu biliniyor. Tırnak mantarı enfeksiyonları çoğunlukla dermatofit mantar nedeniyle oluşuyor. Dermatofit mantarlar genelde ciltte yaşıyorlar. Ancak bazı durumlarda çoğalıp enfeksiyonlara neden olabiliyorlar. Yüzme havuzlarının ve duşların da dahil olduğu ılık ve nemli ortamlarda yaşayan mantarlar kesikler yoluyla cildi işgal edebiliyorlar.

Tırnak mantarı tedavisi İstanbul genelinde konunun uzmanı profesyoneller tarafından başarılı bir şekilde yapılabiliyor. Tırnak mantarının tedavisi, durumun ciddiyetine ve neden olan mantarın türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Tırnak mantarı tedavisinde genellikle ağızdan alınan ya da tırnağa uygulanan antifungal ilaçlar konunun uzmanı doktorlar tarafından reçete edilebiliyor. Kimi durumlardaysa topikal ve oral antifungal tedaviler birlikte kullanılabiliyor. Tırnak mantarının tedavisinde ilk tercih olarak kullanılan oral antifungal ilaçların enfeksiyonu tropikal ilaçlardan hızlı temizlediği biliniyor. Bunun sağlanması için itrakonazolun ve terbinafinin etken maddesi olduğu ilaçlar reçetelenebiliyor. Bu ilaçlar sayesinde yeni bir tırnak enfeksiyondan arındırılıyor, enfekte olan kısım da yavaşça değişebiliyor. Oral antifungal ilaçların tırnak mantarı tedavisinde 6-12 hafta kullanılması gerekiyor. Tırnak tamamen büyüyene kadar tedavinin sonucu kesin olarak gözlemlenemeyebiliyor. Bir enfeksiyonun ortadan kaldırılmasının dört ay ya da daha uzun sürdüğü de görülebiliyor. Oral antifungal ilaçların son derece ciddi yan etkilere yol açması söz konusu olabildiğinden düzenli olarak kan tahlili yapılması öneriliyor.

Medikal Ayak Bakımını Pedikür İle Karıştırmayın

Ayak bakımı sağlığın korunması adına dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Özellikle yaz aylarında açık ayakkabıların giyilmesi, ayakların tatlı ve tuzlu suyla daha sık temas edilmesi gibi nedenlerden dolayı ayak bakımına daha çok özen gösterilmesi gerekiyor. Sıcak havanın etkisiyle ayağın sıklıkla terlemesi, denizden, havuzdan ya da duştan sonra ayakların iyi kurulanmaması sonucunda mantar riskinin arttığı biliniyor.

Kadın erkek fark etmeksizin vücudun en çok yıpranan bölgesi ayaklar oluyor. Tüm vücudun yükünü taşımakta olan ayaklar; tırnak batması, kuruluk ve çatlak gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. Buna bağlı olarak hem sağlık açısından risk altına girmiş oluyor hem de kötü bir görüntü oluşabiliyor.

Medikal ayak bakımı İstanbul ve diğer metropollerimizde pek çok merkezde podolog olarak adlandırılan uzmanlar tarafından özenle uygulanıyor. Medikal ayak bakımı uygulamaları kapsamında; yetersiz ayak bakımları, tırnakların yanlış şekilde kesilmesi, nasır, ayakkabı vurması ya da mantar gibi nedenlerden dolayı yıpranmış olan ayaklara doğru bir bakım uygulanmış oluyor. Ayda bir kez rutin olarak medikal ayak bakımı uygulanması ile ayakların canlılığını ve sağlığını koruması sağlanabiliyor.

Medikal ayak bakımı uygulamaları tıbbi cihazların ve özel freze uçların yardımıyla yapılıyor. Klasik manikür ve pedikür uygulamalarında kullanıldığı bilinen kesici aletler medikal ayak bakımı uygulamalarında kullanılmıyor. Ağrısız, steril ve hijyenik koşullarda yapılan bir uygulama olan medikal ayak bakımında kişiye herhangi bir rahatsızlık verilmesi söz konusu olmuyor. Bu sayede kişinin hem dolaşım sisteminin hem de sinir sisteminin sağlığı korunabiliyor.

Medikal ayak bakımı uygulamaları kapsamında; tırnakların kesimi, dizaynı, tırnak yüzeylerinin parlatılması, temizlenmesi, sertleşmiş derilerin giderilmesi gibi uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalar medikal özellikte ve steril olduğundan, farklı yöntemler kullanıldığında karşılaşılan ağrı ve batık gibi sorunlarla karşılaşılması da söz konusu olmuyor. Medikal ayak bakımı uygulamalarında öncelik; özelikle problemli olarak tanımlanabilecek olan ayaklardaki nasırların ve sertleşme sorunlarının giderilmesi, kalınlaşmış ve deforme haldeki mantarlı tırnakların bakımı, çatlak topukların bakımı, diyabetli ayak bakımı, batık tırnaklara tel sistemi uygulanması ve deri sertleşmesi gibi sorunlara veriliyor. Düzenli yapılan medikal ayak bakımı uygulamaları ile kesin sonuçlar alınabiliyor.