TEKNOLOJİYE DİRENEN YARIM ASIRLIK TENEKE USTASININ SON ÇIRAĞI OĞLU

HABERDENİZLİ.COM

Mesleğin son temsilcilerinden olan ve yarım asırdır tenekecilik mesleğini icra eden Selami Akşit, 24 yıldır çırak yetiştiremediğini, tenekecilik mesleğini son olarak oğluna öğrettiğini söyledi.

Sarayköy’de mesleğe kuzine sobası yaparak başladığını ifade eden Akşit, “Tenekecilik mesleğine 59 yıl önce ustanın yanında çırak olarak başladım. O günden bu yana ustamızdan öğrendiklerimizi devam ettiriyoruz. 1976 yılında aldığımız makineleri kullanıyoruz hala. Teknoloji ilerledikçe işlerimizde yavaşladı. İşlerimiz iyi değil. Yanımızda çırak yetişmiyor. Benim yetiştirdiğim son çırak oğlum oldu. Ondan başka ne gelen oldu ne de mesleği merak eden” dedi.

Babasının yanına gelip giderek mesleği öğrendiğini belirten 45 yaşındaki Murat Akşit, “Mesleğin ilk zamanlarında kuzine sobası yapıyorduk. Zaman geçtikçe teknoloji gelişti. Biz de iş kolumuzu genişlettik. Her yaptığımız işi de teknolojiye teslim ettik. Biz pes etmedik ‘Yeni neler yapabiliriz’ diye düşünerek iş yelpazemizi genişlettik. Zor şartlar altında aslında sanatımızı icra ediyoruz” diye konuştu.

Teknoloji ilerledikçe artık yetişemediklerini aktaran Akşit, “ Ben bu işe 1996 yılında başladım. O günden bu güne çırak gelmedi. İstekli insan yok. Ben elim ayağım tutana kadar işimi sürdürmeyi düşünüyorum. Çünkü karnımız buradan doyuyor” dedi.

Kaynak: Sarayköyün Sesi