Denizli Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, son yıllarda sayısı bir hayli artan telefonla dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları bilgilendirme çalışmalarına başladı.
Her gün farklı mahallelerde bilgilendirme toplantısı düzenleyen Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, vatandaşlara telefonla dolandırıcılık olaylarının nasıl yapıldığını anlattı.
Bilgilendirme toplantılarında vatandaşlara, tanınmayan kişiler tarafından cep veya ev telefonundan savcı ve polis kimliği ile aranıldığında, arayan kişilere para, kimlik bilgisi, kredi kartı ve banka hesap numaraları konusunda kesinlikle bilgi verilmemesi gerektiğini belirten ekipler, bu tür kişilerin dolandırıcı olduğunu belirtti.
Dolandırıcıların izledikleri yöntemlerde, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtarak öncelikle ev telefonunu arayıp telekonferans sistemi ile korku ve panik vererek ekiplerin baskına geldiğini söyledikleri ve ‘Derhal bize yardımcı olun ki, bizler de sizlere yardımcı olalım’ denilerek, telefonu kapattırmadan şahısları bankaya yönlendirmek sureti ile ATM’lerden yüklü miktarlarda para havale yaptırdıkları belirtildi. Savcı ve polisin para ve banka havalesi işlemleri yaptırmayacaklarının iyi bilinmesi gerektiğini belirten emniyet yetkilileri, “Bu tür dolandırıcılar kullandıkları telefonlar kendi üzerine olmadığından aradıkları kişiler ile yapılan görüşmelerden sonra sim kartı kırıp attıklarından teknik takip sıkıntısı oluyor. 10 kişiden ancak 3 tanesi yakalanabiliyor. Böyle bir durum ile karşılaşanlar en yakın polis merkezine gelerek müracaat etsinler” dediler.
Telefonla yapılan dolandırıcılıkta polis telsizi sesi dinletildiği ve bununda paniğe sebep olduğunu belirten yetkililer, “ Konuşma esnasında gelen telsiz sesleri internetten indirilen telsiz sesleri olduğundan panik korku ve endişeye kapılmamalarını bu telsiz sesi onların kendi kayıtları olmadıkları internetten indirdikleri dolayısı ile telsiz sesi gerçek savcı ve polis süsü imajı uyandırdığını” açıkladı.