Denizli’de Pamukkale yolu çalışmaları sırasında, Laodikya antik kentine giden köprünün yakınında, Roma dönemine ait tonozlu mezar bulundu. Karayolları'nın yol genişletme sırasında farkedilen mezarın yanında, aynı dönemine ait çeşitli bina temelleri, insan ve hayvan kemikleri de ortaya çıktı. Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, bölgeyi koruma altına almak için çalışma başlattı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Korkmaz, yaptığı açıklamada, “Denizli Müze Müdürlüğü’nde çalışan uzman arkadaşlar, burada kurtarma kazısı başlattı. Bu alanda üç tipte mezar görmekteyiz. Buradaki, tonozlu tiptir. Diğerleri lahit ve örgülü tekne mezarlardır. Bunlar Roma dönemine ait olup erken Bizans dönemine kadar kullanıldığı bilinmektedir. Konu, Bakanlığımız'a intikal ettirildi. Proje elde edildiğinden itibaren Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na intikal ettirilecek. Sözlü fikir teatisine göre bu mezarlar yerinde korunacak, Karayolları da çalışmalarına devam edecek.” dedi.

Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal ise tonozlu mezarın ön bölümünde çalışmalarına başladıklarını, asıl mezar odasına önümüzdeki günlerde girileceğini anlattı: “Daha çok hayvan ve insan iskeletleri var elimize geçen. Kafatasları dışında değişik vücutlara ait kemikler ve bir miktar da tuğla parçası ele geçirdik. Asıl mezar kırılıp açılmış durumda ama içeride neyle karşılaşacağımızı şu anda tespit etmemiz mümkün değil. Soyulmadıysa gömülen şahıslarla ilgili bazı kalıntılar, takı, sikke veya seramik malzemelerle karşılaşabiliriz.”