Karadeniz bölgesinde yer alan Zil kale, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde yerini almaktadır. İlçe merkezinin 15 km. güneyinde bulunan Zil kale en çok dikkate değer eserler arasında yer almaktadır. Kalenin üzerinde bulunan Sarp kaya kütlesi denizden 750 metre, dere yatağından ise yaklaşık olarak 100 m. Yükseklikte bulunmaktadır. Zil kale kalesi 3 bölümden meydana gelmektedir. Bunlar dış surlar, orta surlar ve iç kale olarak bilinmektedir. Kalenin yapıtında yer alan dış kalenin kapısına kuzeybatı yönünde bulunan patika bir yolla ulaşımı sağlanmaktadır. Bir teras yardımıyla orta surlar bölümüne çıkılması mümkün hale gelmektedir. Orta surlar bölümünden ikinci bir kapı yardımıyla kale içerisine girmek mümkündür. Orta kale yapıt içerisinde üç önemli yapı yerini almaktadır. Bunlar muhafız binası ve baş, şapel kuleleri olarak var olmaktadır. Duvarlar üzerinde doğu yönünde vadi, manzara ve kemerli pencereler yer almaktadır. Diğer taraflarda ise mazgal delikleri var olmaktadır.

Zil kale tarihi bir ipek yolu üzerinde yerini almıştır. Bu sebeple eski dönemlerde haberleşme ve konaklamada önemli bir merkez olarak yerini almıştır. İnsanlar tarafından her ne kadar ismi kale olarak anılsa da, genel olarak bir gözetleme kulesi olarak bilinmektedir. Bu yüzden gelen misafirlerin konaklayabileceği bir yapıt olarak kullanılmıştır.

Zil kale Kim Tarafından İnşa Edildi?

Yapıtın yapım tarihi her ne kadar kimse tarafından tam olarak bilinmese de kim tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. Britanyalı tarihçi Anthony Bryer’in bulmuş olduğu kanıtlar doğrultusunda tahminlerine göre, Trabzon imparatorluğu döneminde yerini alan, Hemşin Derebeyi Arhakel tarafından yapıldığı öne sürülmektedir.

Zil kalesi Neden Yapıldı?

Sarp kaya kütlesi üzerine yapılan Zil kale, dere yatağından 100 metre, denizden ise 750 metre yükseklikte olarak inşa edilen şaheserler arasında yerini almaktadır. Yapılış amacı ise, Varoş Kalesi, Kız ve Ciha Kalesi gibi hem bölgenin hem de Bayburt’a kadar ulaşmaya devam eden kervan yolunun güvenliğini sağlamak için inşa edilen bölgenin en dikkat çekici eserlerinden biri olmuştur.

Zil Kalesi Özellikleri Nelerdir?

Bölgede bulunan Zil kalesi sekiz burç ile birlikte bir gözetleme kulesinden meydana gelmektedir. Ansızın olası durumlarda meydana gelen olumsuz etkiler ile karşılaşma durumunda savunma hendeği durumunda yerini almıştır. Zil deresine merdiven ile inilmekte olan bir kale olarak inşa edilmiştir. Her yıl hem yerli hem de yabancı turistlere ev sahipliği yapmaya devam eden kule, herkes tarafından yoğun ilgi görmektedir. Günübirlik gezilerde tercihler arasında yerini alan kule, keşfedilmek için beklemektedir. Ayrıca çiftlerin balayı planları arasında da yerini her daim almaya devam eden Zil Kalesi, tarihi yapısıyla ziyaretçilerine görsel şölen sunmaya devam etmektedir.

Oldukça ilginç bir yapıta sahip olan Zil Kalesi gezginlerin durağı olmaya devam etmektedir.

Zil Kalesine Nasıl Gidilir?

Bölgede bulunan Pazar ilçesini 8 km geçtikten hemen sonra, Çamlıhemşin yol ayrımına girmeniz gerekmektedir. Yolu bilmeyenler için rize günübirlik turlar paketlerimizi inceleyebilir veya Karadeniz balayı turları paketlerimizden herhangi birini alabilirsiniz. Yolculuğunuzun 22 km sonunda Çamlıhemşin’e ulaşmış olursunuz. Çamlıhemşin’den sonra yol ayrımına yani Aydere’ye sapmadan yolunuzu takip ederek Mollaveyis’e ulaşmanız gerekmektedir. Buraya ulaştığınız vakit yolun dereden yüksekliğini anında fark edeceksiniz. Yolunuza biraz daha devam ettikten hemen sonra Zil Kaleyi görmeniz sizin için kaçınılmaz bir hale gelecektir.

Rize seyahatlerinin genel olarak en başında her zaman Zil Kalesi yer almaktadır. Oldukça ilgi kaynağı olan kale ziyaretçilerine şaşkınlık veren kemerli binalardan ve büyük bir kuleden oluşmaktadır. Kale tarihi kalıntılarıyla birlikte Fırtına Deresine kadar uzanır.