HABERDENİZLİ.COM
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği'nin (AB) desteği ile "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" projesi kapsamında yaban hayatından kaynaklanan kuduz hastalığının görüldüğü ormanlık ve kırsal alanlara 3 yıl süreyle yılda iki kez olmak üzere toplam altı dönem aşılama çalışması yapılacak. Kuduz hastaığına karşı her bir dönemde 4,5 milyon, toplamda 27 milyon aşılı yem ile aşılama çalışması yürütülecek.

Daha önce vatandaşlara bilgilendirilmesi yapılan, sonbahar aşılama kampanyası Bu sabah saat 08:00’ den itibaren Çardak Havalimanından kalkan uçaklarla başladı. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimleri denetiminde yapılacak olan aşılamalar ormanlık alanlara uçaktan aşılı yem atılması ile yapılacak.

Proje kapsamında Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Manisa, Aydın, Burdur, Muğla, Isparta, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Ankara, Konya, İzmir, Antalya illerini kapsayan 225.000 km2’ lik alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülecek. 

Türkiye'de tilki'den bulaşan kuduz, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa ve Aydın başta olmak üzere Ege Bölgesi, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'daki bazı illerde de rastlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, "Aşılı yemlerin özellikle tilkiler için geliştirildiğinden yaban hayatında bulunan diğer hayvanların aşılı yemi yemesinin bir zararı olmadığı, Ancak temas edildiği takdirde insan kokusu sineceğinden yemin tilkiler için çekiciliği azalacağı belirtilirken, Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir." denildi.