Referandum çalışmaları kapsamında Candoğan Parkı önünde stant kurmak isteyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Merkezefendi Kaymakamlığı’ndan olumsuz yanıt aldı. konu hakkında Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde bir açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cüneyt Zeytinci, TMMOB Şube SekreteriMehmet Sarıca ve Denizli Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Esin Aysan karara tepki gösterdi. 

TMMOB’un talebine  Merkezefendi Kaymakamlığı verdiği cevapta; Yüksek Seçim Kurulu’nun 75 nolu kararı gösterilerek referandum konusunda çalışma yapacak kurumlar sadece siyasi partilere indirgenmiş,Samsun’da yapılan itiraz üzerine Yüksek Seçim Kurulunun propaganda yasağını kaldırmasına rağmen, Yüksek Seçim Kurulu’nun 109 sayılı kararı ile siyasal partiler dışında propaganda çalışmasını yasakladığı belirtildi. 

TMMOB’un halka gerçekleri anlatmak için çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Zeytinci, “Tüm toplumu ilgilendiren Anayasa değişikliği konusunda, görüşlerin özgürce ortaya konulup tartışılması gerekirken OHAL ortamı buna izin vermemektedir. Açık havada yapılacak bütün faaliyetlerin Valiliğe bildirilmesi zorunluluğu Valiliklerce yetkilerini aşacak bir şekilde toplumun aleyhine kullanılmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

Referandumun içeriğinin tartışılması, kamuoyuna yönelik bilgilendirme çalışmalarının yapılmasının en temel demokratik hak olduğunu vurgulayan Zeytinci, “Devletin tüm olanakları ile Anayasa değişikliği lehine faaliyetler yapılırken,Hayır içerikli çalışmalar baskı altına alınmakta ve engellenmektedir. Özgürlüklerin yasaklandığı ve fiilen kullandırılmadığı, medyanın Anayasa değişikliği lehine olan görüşlerin hizmetinde seferber edildiği bir ortamda, Anayasal kamuoyu oluşamaz. Bu ortamda Anayasa yoluyla rejim değişikliği meşru ve demokratik olmadığı gibi toplumun bugünü ve gelecek kuşakları açısında da tehlikelidir.”

“Tüm bu gelişmeler 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa değişikliği referandumu için “Evet” diyenlerin çalışmalarına serbestlik, “Hayır” diyenlerin çalışmalarına yasaklama olarak yansımaktadır. Ülkemizin geleceği için referandum sürecinin demokratik koşullar altında yürütülmesi sağlanmalıdır.”
“Bugün itibarıyla 515 bini aşkın üyesi bulunan.TMMOB, ülkemizin geleceği için referandum çalışmalarına yönelik gelişen antidemokratik uygulamaların son bulması için tüm ilgili ve yetkililere çağrıda bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.