Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Toplantı Salonu’nda gerçekleşen basın açıklamasına Kağan Furkan İnşaat yetkilisi İbrahim Dayanış ve inşaat mühendisi Çağdaş Efe katıldı. Basın mensuplarının karşısına çıkan firma yetkilileri uzmanlık alanlarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. 

Devrin sadece bireysel tasarruf devri olmadığını dile getiren inşaat mühendisi Çağdaş Efe,  “Çağımızın gelişen ve değişen teknoloji sürecinde artan enerji sarfiyatı neticesinde artık devletler de tasarrufa eğilmiş durumda. Ülkeler, tükenebilir enerji kaynaklarının giderek azalması sebebiyle tasarrufa teşvik etmeye yönelik kamu spotları hazırlıyor, yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor.”dedi. 

Devlet destekleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmaları ile yapılarda yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji tüketiminin minimalize edilebilmesi ile ilgili çeşitli yönetmelik ve yasa düzenlemeleri ile sağlanılmaya çalışıldığını ifade eden Efe, “Bu gelişmelerden en önemlisi artık binalarımızın bir enerji Kimlik formlarının oluşturulması ve proje aşamasından itibaren çeşitli enerji sarfiyatlarının hesaplanarak binalara kimlik sağlanmasıdır. Artık iskan ruhsatı almak üzere başvuran tüm Yen'i yapılarda Enerji Kimlik belgesi düzenlenmektedir.

Bu bağlamda aklımıza ilk gelen soru enerji kaybının binalarımızda nasıl meydana geldiğidir. Yapılarımız bizleri dış etkenlerden korurken kendilerinindir korunması gerekmektedir. Bu açıdan baktığımız da akla ilk gelen binalarımızın Mantolamasıdır. Günümüzün önemli konularından biri olan mantolama; binalarda ısı kaybını önlemek için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Mantolama yaz,kış binalarda ki ısı kaybını en aza indirerek ciddi enerji tasarrufu sağlamaktadır. Konuya sadece enerji kaybını azaltmak mantığı ile yaklaşmak çok doğru olmamaktadır, binalarımız dışarıdan yağmur,kar,rüzgar,güneş,yer altı suları vb etkenlerden sürekli zarar görmektedir.
Unutmamalıyız ki binalarımız bizler gibi yaşayan birer dokudur. Bu dokunun zarar görmemesi için temelden çatıya birçok tedbir almamız gerekmektedir.” dedi.


Denizli’nin gelişen ve istihdam hacmi artan bir şehir olmasından dolayı sürekli artan nüfus ve göç alan bir şehir olmasından dolayı yapı sirkülasyonunun hızla artmakta olduğunu belirten Efe, “Ortaya çıkan konut ihtiyacını karşılamak için sürekli yeni inşaat firmaları ve müteahhitler türemekte bu bağlamda rant ve rekabet kızışarak artmakta.” Dedi. 

EV ALIRKEN ODA, BALKON BÜYÜKLÜĞÜ KADAR ÖNEMLİ

Ev alırken tüm insanların dairenin sadece odalarının büyüklüğüne, manzarasına, mevkisine yada dekorasyonuna önem göstermekte genel anlamda binanın doğru projelendirilmiş olmasına, izolasyonunun yapılıp yapılmadığına, hangi yapı denetim firmasının denetlediğine yada hangi müteahhidin burayı inşaa ettiğine dikkat etmelerini belirten Efe, “Satın aldığı evde yaşamaya başlayan kişiler kullanıma başladıktan sonra binasındaki temel yanlışları görmekte yapılan yanlış imalatlar sonucu hukuki süreçler başlamaktadır. Kağan Furkan İnşaat olarak bizim temennimiz binaların sadece demir-beton kontrollerinin değil, temelde kullanılan izolasyon malzemelerine,çatı izolasyonu, mantolama imalatlarının da ilgili belediye ve yapı denetim firmaları tarafından ciddi bir şekilde kontrol edilmesidir. Kontrol mekanizmalarının sağlıklı yürümesi neticesinde enerji sarfiyatı daha düşün ve saha sağlıklı uzun ömürlü binalarda yaşamamız olağandır. Bu konuda en büyük görev ilgili belediyelere ve yapı denetim firmalarına düşmektedir. İnşaat firması sahipleri ve müteahhitleri değerlendirecek bir sistem henüz ülkemizde mevcut değildir. Yasalarımızda ki açık kapılar neticesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her kişi teknik anlamda bir koşul taşımadan müteahhit ünvanı alabilmekte ve inşaat yapabilmektedir. Bu durum kalite düzeyini düşürmekte olduğu gibi denetimsel açıdan da aşılması güç engeller ortaya koymaktadır.” İfadesinde bulundu.