Estetik Operasyon Tanımı

İnsanlık tarihinin her döneminde kişiler beden ve yüz güzelliğine çok fazla önem vermiştir. Güzellik ölçülemeyen ve tanımı yapılamayan bir sıfattır. “Güzel” in çok farklı anlamları vardır.

Estetik Operasyon Önemi

Toplumlar genelde yüz ve vücut görünümleri normalden değişik olan bireyleri dışlamışlardır. Plastik Cerrahi bu bireyleri topluma sokmak için görüntülerini normale değiştirmeye çalışmıştır. Anatomik olarak normal yapıları olduğu halde halk arasında “güzel” olarak nitelendirilmeyenler de bu cerrahiye başvurarak hoşuna gitmeyen bölgelerin değişimini istemişlerdir. Başlangıçta tıp otoritelerince gereksiz görülen bu ameliyatlar toplumun baskısı ile giderek kabul görmüş ve günümüzde adeta moda olmuştur. Plastik Cerrahların bir kısmı özellikle bu ameliyatları daha fazla gerçekleştirerek “ Estetik Cerrahi ” adı verilen kavramı ortaya çıkarmışlardır.

Estetik Cerrahi

Bu cerrahi “ Plastik Cerrahi ”nin bir üstüdür ve ondan ayrı düşünülemez. Estetik Cerrahi Ameliyatları normal ameliyatlardan farksızdır. Fakat dikkat edilmesi gereken önemli bir detay vardır. Estetik ameliyatlar daha çok sağlıklı kişilerde ve normal olarak kabul edilen vücut parçalarına uygulanmaktadır. Sağlık için mecburi ameliyatlar değillerdir. Bundan dolayı ortaya çıkabilecek aksilikler diğer zorunlu ameliyatlara nazaran daha kötü olabilir. Daha sonra sorun olmaması için bu ameliyatları tam teşekküllü hastane veya kliniklerde Estetik Cerrahi Uzmanı olan cerrahlara yaptırmak gereklidir.

Estetik cerrahi plastik cerrahide bir yan daldır. Estetik cerrahi vücudun daha güzele ulaştırılmasını sağlamak için yapılan operasyonlarla uğraşır. Burada tıbbi bir problemden çok estetik sorunlar söz konusudur. Televizyonlarda, plastik cerrahinin estetik olan tarafına yönelik haberlere daha fazla yer verilmekte ve bundan dolayı kişiler plastik cerrahları yalnızca estetik cerrahi yapan bireyler olarak bilmektedirler. Fakat plastik cerrahlar kliniklerde daha büyük oranda onarım cerrahisi ile uğraşmaktadır.

Bütün plastik cerrahlar okul eğitimleri sırasında estetik cerrahi eğitimi de alırlar ve bu operasyonları gerçekleştirmede tek yetkili cerrahlardır. Bu eğitimleri sırasında konu ile ilgili pratik bilgiler de edinirler. Estetik cerrahi dalı uzun bir eğitim almayı ve bu konuda deneyimli olmayı gerektirir. Bu tür operasyonlar aynı zamanda artistik yetenek de gerektirir. Estetik cerrahi alanında her zaman estetik sorunlar değil, kimi zaman da tıbbi problemler çözülür. Örneğin aşırı şişman birinin gövdesinin veya çok fazla büyümüş memelerin ameliyatla düzeltilmesi hem tıbbi olan hem de estetik bir problem olan sorunu aynı anda çözmektedir. Bir organın estetik olarak düzeltilmesinin yanı sıra o organın fonksiyonu da çok önemlidir. Örneğin: estetik burun cerrahisinde burnun şekli ve nefes alma problemleri bir bütün olarak düzeltilmelidir.

Ülkemizde meme estetiği cerrahisi (büyütme-küçültme-dikleştirme), burun estetiği cerrahisi, vücut kontur cerrahileri, yüz germe ve yüz yenileme, göz kapağı cerrahisi, kulak kepçesi düzeltilmesinin yapılması sıklıkla yapılan estetik operasyonlar arasında yer alır. Estetik cerrahi operasyonlarını yaptırmak için uzman plastik cerrahlara başvurmak gerekir.

Kaynak: Estetik Cerrah Tayfun Türkaslan