Nohut ıslahı projesi için Denizli Ticaret Borsası’nda bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Daire Başkanlığı ARGE Projeleri Şube Müdürü Dr. Zafer Sağel nohut ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Denizli Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleşen nohut ile ilgili konferans iki bölümden oluştu. Toplantıda ilk önce Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili konuştu. Tefenlili, leblebide sıkıntının tohumdan geldiğine dikkat çekerek; “Tohumculuk bizim için çok önemli. Üreticilerle konuştuğumuz zaman bizlere sıkıntının nohut tohumdan kaynaklandığını söylediler. Leblebinin kalitesi, sürdürülebilirliği, aromasının bozulmadığı bir yol olmalı. Çünkü bu konuda bazı sıkıntılarla karşılaştık. Tohumu nasıl geliştirebiliriz, hastalıklardan nasıl koruyabilir konusunda araştırmalar yaptık. Bu da ancak tohumculuk enstitüsü ile atom enerjisinin tohumculuk bölümü ile olabilirdi. Bizlerde bu kurumlarla 5 yıl önce görüştüğümüzde bizi geri çevirmediler. Bu konuda bir çalışma yaparız dediler hemen. Tavas bölgemizde nohut üretimi çok yaygındı. Hastalıklardan dolayı üretici artık nohut yetiştirmeyi tercih etmez olmuştu. Normalde bir dekardan 250-300 kilo nohut alınırken, hastalıklardan sonra dekar başı 30 kiloya kadar düştü. Bu da üreticiyi olumsuz etkiledi. Dünya’nın her tarafından ülkemize nohut geldi. Bu olayda bizim gönlümüzü yaralıyordu. Ülkemizde böyle bir şey olmamalıydı. Bizlerinde bu konuda eksikliği olayları daha önceden görebilmemiz gerekiyordu” diye konuştu.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Daire Başkanlığı ARGE Projeleri Şube Müdürü Dr. Zafer Sağel yaptığı konuşmada; “15 Mayıs 2017 tarihinde bir protokol imzaladık. Projemizin başlamasını sağladık. Projemizin amacı, ata tohumlarımızın bölge yetişebilmesinin devam etmesinin ve bölgenin insanının hem parasal bakımdan kazanmasını hem de bölgenin sanayicilerinin kalkınmasını sağlamak. Çünkü Denizli leblebi üretiminde dünya ihracatında yüzde 80’lere ulaşıyor. Buradaki en büyük katkı Denizli Ticaret Borsasının. Başkan Tefenlili bu çalışmaların başlamasında öncülük eden kişidir. Uşak, Yeşilova, Tavas bölgelerine adapte olmuş sarı98’in tohumunun daha fazla yaygınlaştırılması. Makinalı hasada uygun, yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı kaliteli nohut çeşitlerini değerlendirdik. Ve bu konuda güzel sonuçlar aldık” dedi.

Toplantı iki bölümden oluştu. İlk bölümde yapılan çalışmalar basına anlatıldı. İkinci bölümde ise Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Daire Başkanlığı ve Denizli Ticaret Borsası Yönetimi nohut ile ilgili çalışmalarını basına kapalı değerlendirdi.