Derealizasyon, çoğunlukla yetişkinlik döneminde ortaya çıkan ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Genellikle ağır anksiyete halindeyken görülen Derealizasyon, kişinin kendi hayatındaki bazı şeylerden uzak olduğunu hissetmesiyle baş gösterir. Öyle ki, bazı Derealizasyon hastaları, bu dünyanın gerçek olmadığını bile düşünebilir. Hatta bu kişiler, anskiyete semptomlarını en ağır ve yoğun şekilde yaşayabilirler.

Derealizasyon gibi ciddi bir psikolojik sorundan muzdarip olan kişiler, çoğunlukla etrafında yaşananlara karşı tepkisiz kalırlar. Hatta durum kendilerini ilgilendirse bile tepkisiz kalmaya devam ederler. Normal hayattan uzaklaşarak, boğucu bir rüyanın içinde oldukları düşüncesine kapılabilirler. Derealizasyon yaşayanların anlattıklarından yola çıkıldığında, ateşe yaklaşıldığında ya da dokunulduğunda bile acı hissedemediklerini söylemek mümkündür.

Derealizasyon Neden Olur?

Derealizasyon rahatsızlığının nedenleri, bazı durumlarda bir hayli karmaşık hal alabilir. Ağırlıklı olarak insan beyninde ortaya çıkan bu sorunu tetikleyebilen faktörler henüz kesin olarak belirlenememiştir. Fakat yine de bu durumun, insan vücudunun bir tür savunma mekanizması olduğu da düşünülür. Çünkü vücut, ağır stres bozukluğu, panik atak ya da anksiyete bozukluğu gibi sıkıntılarla mücadele edebilmek için savunma mekanizmasını devreye sokar. Bu durum, Derealizasyon’a neden olur ve kişinin dünya ile bağlantısı kopar.

Derealizasyon’dan Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?

Derealizasyon’dan kurtulma sürecinde başvurulacak en etkili yöntem, farkındalık yaratmaktır. Farkındalık sağlamak için ise yapılabilecek pek çok şey vardır. Bunlardan en kolay olanı ise mümkün olduğu kadar odaklanabileceğiniz bir iş yapmaktır. Bu aktivite, gerçeklik hissini yeniden kazanmanızda çok önemli bir rol oynar. Odaklanabileceğiniz aktivitelere başlıca şu basit örnekler verilebilir:

· Kendinize bir çimdik atın ve böylece ne kadar gerçek olduğunuzu fark edin.

· Soğuk veya sıcak herhangi bir şeye dokunun. Burada odak noktanız ısı farkı olmalı.

· Odada bulunan herhangi bir nesneyi saymaya başlayın. Nesneleri tanımlamak için çaba gösterin.

· Bir nesneye odaklanın. Daha sonra ise bu nesnenin tam olarak ne olduğunu kendinize anlatın. Bu nesne hakkında neler bildiğinizi sıralayın.

· Duyularınızı kullanmaya mutlaka özen gösterin.

İyileşme sürecinde her şeyden önemlisi, Derealizasyonun bir anksiyete semptomu olduğunu unutmamanızdır. Alanında uzman bir psikologdan alacağınız online terapi desteği ile bu durumu rahatça atlatabilirsiniz. Usetappy.com, online psikolog hizmeti desteği sağlamaktadır.