Yeni Asır Gazetesi'ne konuşan ünlü deprem uzmanı İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir ve Ege'de depreme karşı güvenli ve güvensiz bölgeler konusunda uyarıda bulundu. Riskli alanlardaki binaların depreme dayanıklı olup olmadığının mutlaka araştırılıp ona göre önlem alınması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Ercan, "Zeminin sağlam olduğu yerlerde bu durum, sağlam bina yapılmadan bir işe yaramaz" dedi. İşte Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın uyarıları:

EN SAĞLAM YER YAMANLAR

İzmir'de en sağlam bölge Yamanlar Dağı'dır. O nedenle buraya yapılan toplu konutlar sağlamdır. Bunların herhangi bir depremde yönetmeliğe uygun olması durumunda yıkılması çok zordur.

DİKİLİ-FOÇA'DAN KORKMA Bilinenin aksine tatil bölgeleri Dikili ve Foça da sağlam zemin üzerine kurulu. Ama o bölgeden ana kırık geçer. Fakat buna karşın zemin sağlam olduğu için Foça'dan korkulmamalı. Bu iki yer dışında Şirinyer ve Bornova'nın dağlık bölgeleri de vatandaşların yaşaması için uygun yerlerdir. Öte yandan İzmirlilerin Çatalkaya olarak bildiği Dikmen Dağı da sağlam bölgelerdendir.

BULDAN SAĞLAM PAMUKKALE'DE BÜYÜK RİSK

Denizli'de Buldan bölgesi çok sağlam. Ancak Pamukkale ovasına yerleşim yapılmamalı. O bölgelerin yanı sıra Denizli Sanayi sitesi güvensizdir.

FETHİYE'YE DİKKAT

Ege Bölgesi'ndeki birçok fay yüksek risk taşıyor. Bu kırıklar İzmir'deki ile aynı çöküntü kırıklarıdır. Ege'de en sağlam yere baktığımızda Muğla olduğunu görüyoruz. Muğla'nın toprak yapısı sağlam. Ancak, Fethiye deltasında son yıllarda yapılan yerleşimler o bölgede riski artırdı. Fethiye oldukça riskli bir duruma geldi.

KUŞADASI MERKEZ İYİ

Ege'de Büyük Menderes çöküntü ovasının olduğu yer oldukça gevşek. Kuşadası merkezi sağlam olmakla birlikte Karaova bölgesi çok oynaktır. Kaldı ki orası 1. derece tarım alanıdır. Yerleşime uygun yer değildir. Ama ne yazık ki bölge yazlıklarla dolduruldu. Ayrıca, Selçuk Pamucak, Aydın Ortaklar, Nazilli-Denizli yolunun güneyi, bu bölgeler yerleşime uygun değildir. Zemin gevşektir.

BALIKESİR'E GÜVENİN

Balıkesir de Ayvalık dışında sağlam. Balıkesir'e güvenin. Tabii sağlam bina yapmak kaydıyla.

MANİSA OVALAR SAKINCALI

Manisa'ya baktığımızda bu şehrin ovalık kesimleri uygun değildir. Manisa'da en çekinceli yer Manisa-Akhisar tarafındaki ovalık kesimdir.

UŞAK'DAN ÇANAKKALE'YE

Ege'de Uşak, Afyon'un ovalık kesimleri bile sağlam. Kütahya'nın zemin yapısı serttir. Ama bölgede çok sayıda irili ufaklı diri kırıklar var. Çanakkale'nin Biga yarımadası ile Saros Körfezi riskli. Bu bölgelerde yine diğer bölgelerde olduğu gibi dağlık yerlere yerleşim kurulması gerekli.