Çivril Belediye başkanı Gürcan Güven Çivril Elma-Tarım ve Kültür Festivali’nin tanıtımı için kameraların karşısına geçti.  8-9-10 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Festivalin Çivril’in tanıtımına önemli katkı sağlayacağını ifade eden Güven,  Festivalin dolu dolu bir programla geçeceğini ifade etti. 


3 günlük programın Çivril’in tanıtımına önemli katkılar sunacağını belirten Güven, “Amacımız sadece şenlik yapmak değil, Çivril’in doğasını, kültürünü, turizm alanlarını, tarımını tanıtmak.  Bu açıdan bu festivalin bizim için ayrı bir öneme sahip.   Çivril düz bir yerleşim yeri olduğu için bisiklet kullanımın çok yaygın olduğu bir bölge. Işıklı gölünün etrafı ve  Akdağ Tabiat Parkı Türkiye’de eşi benzeri olmayan  yerler. Bu yerler bisiklet sporu açısından eşsiz parkurlar. Bu nedenle festival kapsamından bisiklet yarışları düzenledik.  Dolu dolu bir festival programıyla Çivril’imizi en iyi şekilde tanıtacağız.” diye konuştu. 

Çivril’in en önemli özelliklerinden birisinin verimli topraklar olduğunu ifade eden Güven, “Çivril topraklarının Yüzde 90 oranında sulanabilir bir araziye  sahiptir. Bu nedenle ülkenin tarım ekonomisine önemli katkılar vermektedir. Tabiri caizse Çivril Ege bölgesinin meyve ambarıdır. Çivril daha çok elamsıyla tanınıyor fakat bugün Denizli Türkiye’nin ayçiçeği üretiminde yüzde 30’luk bir paya sahip. Bununda büyük bir kısmı Çivril-Baklan ovasında bulunmaktadır. “ dedi. 

Elma fiyatları düşük

Çivril’de Elma üreticisinin iç piyasaya 80 kuruş ile 1.20 lira arasında satış yapabildiğini ifade eden Güven, “Bu fiyatlar açıkçası üreticiyi tatmin etmiyor.  Çiftçilerin üretim maliyetleri her geçen gün artıyor.  Çiftçinin de en çok yakındığı konulardan birisi de budur. Bugün elma üreticisi artan maliyetler nedeniyle mağdur. Elma fiyatlarının düşük olmasının en önemli sebeplerinden birisi de şuan Türkiye’de üretilen elma miktarı iç piyasaya fazla gelmesi. Üretilen elamanın daha çok dış piyasaya gitmesi için çalışmalar yapmak lazım. Bizim en çok elma ihraç ettiğimiz yerlerin başında Rusya ve Ortadoğu ülkeleri yer almaktaydı. Maalesef Rusya ile yaşanan kriz, orta doğudaki içi karışıklıklar bu pazarı ciddi şekilde etkiledi. Rusya ile krizin çözülmesinin ardından Rusya pazarı yeniden hareketlenmeye başladı.” İfadelerini kullandı. 

Ayçiçeği üretimi denetimli yapılmalı

Son yıllarda Ayçiçeği üretiminde çok ciddi bir artış yaşandığının altını çizen Güven, Meyve üretilmeyen arazilerin hemen hemen tamamında ayçiçeği üretiliyor.  Biz ayçiçeği üretiminin de tıpkı pancar üretimi gibi denetimli ekim olması gerektiğini düşünüyoruz.  Çünkü her sene aynı mahsül ekilen Çivril- Baklan Ovası ilerde Elbistan gibi olmaya mahkum. Her sene aynı ürün ekilen arazilerde bunun göstergeleri ortaya çıkmaya başladı.  Üretilen ürünün kalitesi gün geçtikçe azalacak” şeklinde konuştu. 

Çivril Türkiye’ye örnek oldu

Türkiye’de ilk defa bir sulama birliğinin belediye tarafından işletildiğini anlatan Güven, “ Çivril’de 3 tane sulama birliği var. Türkiye’de ilk defa bir belediye olarak sulama birliklerinden birini belediye bünyesine kattık. Çalışmalar sonucunda kaçak sulamanın önüne geçtik. Ve sulama fiyatlarını da ciddi oranda aşağıya çektik. Sulama birliklerinin hepsi zarar ettiği halde biz o sorunlu bölgede cüzi de olsa bir kar elde ettik. Hiçbir birliğin zarar etmesi mümkün değil. Denetim mekanizmasını ve kontrolü sağladıktan sonra zarar etme olasılığı yoktur.  Bizim bu çalışmamız Türkiye’ye örnek oldu. DSİ bütün birliklerini Belediyelere devretmek için bir çalışma içine girdi.” Dedi. 

ÇİVRİL ULUSLARARASI 21. ELMA - TARIM  VE KÜLTÜR FESTİVALİ PROGRAMI

8 Eylül 2017 Cuma
13.00: Miryakefalon Savaşı Konulu Sempozyum
17.00: Mehteran eşliğinde kortej yürüyüşü
20.30: Halk oyunları gösterisi
21.30: EFE Halk konseri
22.30: Mustafa Yıldızdoğan konseri 

9 Eylül 2017 Cumartesi
13.00: Çivril'de Meyvecilik ve Tarım Konulu Sempozyum
16.00: Atlı Cirit Oyunları Gösterisi
19.30: Denizli Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Gösterisi
20.30: Çivril Halk Oyunları  Gösterisi
21.30: Sibel Saka halk konseri
22.30: Grup Gripin halk konseri

10 Eylül 2017 Pazar
10.00: "PEDALLARI DOĞA İÇİN ÇEVİR" Işıklı Gölü çevresi bisiklet turu
17.00: Bisiklet Binme Yarışması
●En kısa Sürede Ayçekirdeği Yeme Yarışması 
●En İyi elma ve şeftali üreticisi yarışması
●Elma güzeli yarışması
●En İyi elmalı pasta yarışması
20.30: Denizli Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Gösterisi
22.30: İrem Derici Konseri