Denizli’de 4 eğitim sendikasının üyeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ortak gösteri düzenleyerek  müdür atamalarını protesto etti.  Torpil sisteminin atamalarda işletildiğini ileri süren sendika yöneticileri, “ Denizli’de 281 okul müdüründen sadece 109 tanesinin başarılı bulundu. Atamalarda kariyer ve liyakat bir tarafa atılmış, yandaş yönetici görevlendirme hevesinden öteye geçilememiştir” diyerek tepki gösterdi.   



Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen, Eğitim-iş ve Aktif Eğitim-Sen Denizli Şubesi üyeleri,  okul müdürü atamalarına tepkilerini Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ortak eylem düzenleyerek gösterdi. Kalabalık grup bina kapı girişinde durumu sloganlarla protesto etti.  Atamaların liyakattan uzak, torpil sistemi işletilerek belirli bir sendikadan yönetici görevlendirmeden başka bir şey olmadığını belirten Eğitim-İş Şube Başkanı Kadem Özbay, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Turgay Demirtaş, Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Dede, Aktif Eğitim-Sen Şube Başkanı Aydın Karaca, durama adeta isyan etti. Okullarda yeni dönemde yönetici karmaşasının yaşanacağını ileri sürdüler.


‘İsyan var’

Sendikaların yaptığı ortak açıklamada şu konulara değinildi, “Bilindiği gibi TBMM Genel Kurulu'nda 1 Mart 2014 tarihinde kabul edilen Milli Eğitim Temel Kanunu ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun, 4 yıl görev süresini dolduran tüm okul yöneticilerinin görevden alınmasını öngörmekteydi. Yeni yönetmeliğe göre dört yıllık görev süresi dolan okul yöneticilerinin, bulundukları eğitim kurumu veya bir başka eğitim kurumunda görev sürelerinin uzatılabilmesi için, Yönetmeliğin ekinde yayımlanan EK-1 Görev Süresi Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri İçin Değerlendirme Formu üzerinden 100 üzerinden en az 75 puan almaları gerektiği kurala bağlanmıştı.
Bu sözde puanlama süreci, 21 Ağustos 2014 tarihinde sonuçlandı. Sonuçlara göre ülke genelinde 16 bin müdürden 7 bin tanesi, ilimiz genelinde de 281 müdürden sadece 109 tanesi 75 ve üzeri geçerli puan alabilmiştir. Öğrenci, öğretmen ve velilerin okul müdürlerine verdikleri puanlar değerlendirmenin % 35-40'nı oluşturmasına rağmen kamuoyu kandırılarak öğrenci, öğretmen ve velilerin tercihleri doğrultusunda atamalarının yapılacağı yanılgısı oluşturulmuştur. Bu yanılgının kanıtı da kendi kurumlarından tam puan almış kurum müdürlerinin Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından başarısız sayılmış olmasıdır. Atamalarda kariyer ve liyakat bir tarafa atılmış, yandaş yönetici görevlendirme hevesinden öteye geçilmemiştir
Ayrıca bu puanlama sürecinde değerlendirme yapacak olan Milli Eğitim Müdürü, müdür yardımcısı ve şube müdürlerinin tüm illerde görevlerine başlamalarından bu yana henüz 2 ay bile geçmemiştir. Yönetmelikte, en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmenin değerlendirme yapabilmesi için okul müdürü ile en az altı ay çalışmış olması istenirken, ilçe milli eğitim müdürü ile şube müdürleri için böyle bir süre koşulu aranmamış olması da bugün ilçe müdürleri ve şube müdürlerinin bu konuma neden getirildiğinin göstergesi olmuştur. Buradan sözde değerlendirme yaptığını söyleyenlere bir kez daha soruyoruz: Denizli merkezinde oluşturulan İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nde görevli yöneticiler okul müdürlerini puanlarken hangi kriterleri göz önüne almışlardır? Kriterler arasında iktidar partisine yakınlık, yandaş sendikaya üyelik, menfaat veya eş dost ilişkileri mi vardır?
Bugün başarısız ilan edilen okul ve kurum müdürleri arasında ne ilginçtir ki mevcut milli eğitim yetkilileri tarafından geçmişte birçok başarı belgesi ile ödüllendirilenler de bulunmaktadır. İlimizdeki okulların eğitimdeki ve sınavlardaki başarılarıyla gururlanan İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri için bugün ne değişmiştir de değerlendirmelerinden okul müdürleri sınıfta kalmıştır? Dün başarılı bulurken bugün başarısız ilan ettikleri okul ve kurum müdürleriyle ilgili geçmişte yapılan bir işlem var mıdır? Başarısızlıkları ile ilgili tedbirler alınmış mıdır? Bu kurumlar kendileri tarafından ziyaret edilerek herhangi bir tespitte bulunulmuş mudur? Eğer bu 200'e yakın müdür başarısız olarak değerlendirilmişse yıllardır bu müdürlerle çalışan siz İl Milli Eğitim Müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri, nasıl başarılı oluyorsunuz, o koltuklarda hangi kriterlere göre oturmaya devam ediyorsunuz?
Sonuç olarak sözde sendika ve adeta onların onay makamı gibi hareket eden yetkililer, haksız ve hukuksuz yapılan bu uygulamanın kendilerine bir gün mutlaka döneceğini, bu kıyımın hesabını vereceklerini unutmamalıdırlar.”