Çivril ve Dinar sınırlarında bulunan Gökgöl’de yetişen saz otu hasadı aralıksız sürüyor. Göl havzası içinde yaklaşık 8 bin metre kare üzerinde yapılan hasat yaklaşık 6 ay devam ediyor.

Çivril’in İshaklı mahallesinde bulunan Gökgöl sulak alanında doğal olarak yetişen saz otu hasadı devam ediyor. Afyonkarasihar’ın Bolvadin ilçesinden gelen işçilerin Eylül ayında başladığı hasat sezonu Haziran ayına kadar sürüyor. Yurtdışına ihraç edilen otların dekorasyon ve yalıtım malzemesi olarak kullanıldığı belirtildi.

Genellikle Eylül ayında başlayan hasat sezonunun haziran ayına kadar sürdüğünü belirten ot işçisi Carullah Uysal(37) “mevsimin durumuna göre genelde Eylül ayında ot kesmeye başlarız. Eber gölünde başladıktan sonra her sene buraya da gelir ot keseriz. Ben 27 yıldır ot kesiyorum. Babam da ot kesiyordu ailemde herkes geçimini ot kesmekten kazanıyor” dedi.

Bolvadin’den Çivril’e gelerek altı ay ot kestiğini belirten Carullah Uysal “sezon başladığı zaman oğlum ya da ailemle birlikte gelir burada ot keseriz. Haziran ayı gibi otlar yeniden yeşerdiği zaman hasat biter o zaman memlekete döner otların işlendiği fabrika ya da işletmelerde çalışırız. Kesilen otun bağına göre ücretlendirilir. Kesilen otları hafta sonu gelen kamyona yükler Bolvadin’e göndeririz” dedi.

Ot sezonunda havut otu da hasat ettiklerini ifade eden Carullah Uysal “saz otu bitmesine yakın havut otu keseriz. O genelde yastık ve şark köşesi için kullanılır. Gökgöl’de havut otu çok fazla yok. Daha çok saz otu yetişiyor” dedi.

Göl içinde bulunan adalarda yetişen otları kesmek için sabah erken saatlerde başlayan mesailerinin akşam saatlerine kadar sürdüğünü ifade eden Carullah Uysal “ben iki yıldır oğlumla kesim yapıyorum. Sabah erkenden kalkıp göle çıkarız öğlene kadar keser kestiklerimizi sandal ve kayıklar ile kıyıya çekeriz. Öğlen biraz dinlenir öğleden sonra tekrar göle girer akşama kadar çalışırız. Kış ve yağmura yakalanmadan ne kadar çok ot kesersek o kadar emeğimizi koruruz” dedi.

sazotu-1sazotu-1-1sazotu-2-1sazotu-2