İnsan vücudunun her bir parçası, biyolojik sistemlerden aldığı güç ile dengesini sağlamakta ve sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturmaktadır. Biyolojik sistemlerde yaşanan çeşitli dengesizlik ve bozukluklar ile hastalık ve rahatsızlıkların oluşmasına yol açabilmektedir. Erkeklerde göğüs büyümesi, vücuttaki hormonal dengesizlik veya bozukluğun bir belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde meme dokusunun büyümesi ve süt bezlerinin gelişmesi jinekomasti rahatsızlığının işareti olmaktadır. Peki jinekomasti nedir? Ciddi bir rahatsızlık mıdır?

Jinekomasti Nedir?

Endokrin sistemi, vücuttaki dokuların çalışma düzeninden sorumlu olan hormonların düzenlenmesinden sorumludur ve sağladığı düzen ile sağlıklı bir vücudun temelini oluşturmaktadır. Bu sistemde yaşanan aksaklıklar, bazı sağlık sorunları ve rahatsızlıkların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Jinekomasti, vücuttaki hormonal dengesizlikler sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Erkeklerde görülen jinekomasti, meme dokusunun çeşitli nedenlerden dolayı anormal şekilde büyümesi ve gelişmesi ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Kadın ve erkek her bireyde meme dokusu bulunurken hormonlardan ve gelişim sürecinden dolayı süt üretimi sadece kadınlarda görülmektedir. Meme dokusunda süt üretimini sağlayan bezlerin erkek fizyolojisinde gelişmesi durumunda jinekomastiden söz edilebilmektedir. Obezite gibi aşırı kilo alımına bağlı olarak meme dokusunun büyümesi yalancı jinekomasti olarak ifade edilmektedir. Yalancı jinekomasti kilo kaybı ile yok olurken hormonal dengesizlik sonucu oluşan jinekomastinin tedavi edilmesi gerekmektedir.

Jinekomasti, her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlık olmakla birlikte bebeklik, ergenlik ve ileri yaş döneminde daha sık ortaya çıkmaktadır. Bu durumun sebebi, bu dönemlerde yaşanan hormonal değişimlerdir. Kişi sağlığı açısından risk taşımayan jinekomasti, istenmeyen bir görünüme yol açtığından kişinin psikolojik açıdan olumsuz etkilenmesine ve sosyal hayattan izole olmasına neden olabilmektedir. Meme dokusu büyümesinden rahatsız olan kişilerin büyük bir bölümünde özgüven eksikliği görülmektedir. Bu durum kişilerin iş, eğitim ve sosyal hayatlarında geri planda kalmalarına yol açabilmektedir.

Jinekomasti Neden Olur?

Endokrin sistemi, vücuttaki hormonların etkin ve dengeli şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Doku fonksiyonları da bu hormonların etkisi ile düzenlenmektedir. Vücuttaki hormonal düzen ve dengenin bozulması sonucunda ise doku fonksiyonlarında çeşitli aksaklıklar görülmektedir. Bu aksaklıkların bir bölümü değişimlere yol açarken dışarıdan görülebilmektedir. Her cinsiyette bulunan meme dokusu da vücuttaki hormonal dengeden doğrudan etkilenmektedir.

Kadınların fizyolojisinde meme bezlerinin gelişimini tamamlandığında ve doğumun ardından süt üretiminin tetiklenmesi ile süt salgısı gerçekleşmektedir. Ergenlik döneminde meme dokusunun yeteri kadar gelişmesi ve doğum gerçekleştiren annenin bebeğine süt verebilmesi için östrojen ve progesteron hormonları devreye girmektedir. Bu dönemlerde vücuttaki östrojen ve progesteron hormonlarında artış yaşandığında memedeki salgı bezleri gelişimlerini sağlıklı şekilde gerçekleştirmekte ve meme hacmi büyümektedir.

Erkek cinsiyetinde ise vücutta etkili olan esas hormon testosterondur. Östrojen ve progesteron hormonlarının miktarı testosterona kıyasla çok daha azdır. Bebeklik, ergenlik ve ileri yaş dönemlerinde testosteron hormonunun çeşitli sebeplerden dolayı azalması veya östrojen hormonunun artış göstermesi durumunda bazı dokular bu durumdan etkilenebilmektedir. Erkek vücudunda östrojen hormonunun normalden daha fazla olması durumunda meme dokusunun anormal bir gelişim gösterdiği ve hacimce büyüyerek dikkat çekici seviyeye ulaştığı görülebilmektedir. Bu durum jinekomastiye yol açmaktadır.

Jinekomastinin fizyolojik etmenleri genellikle hormonal dengesizlik ve düzensizlikten kaynaklanmaktadır. Bebeklik, ergenlik ve ileri yaş dönemlerinde vücuttaki hormonal dengenin değişimine bağlı olarak jinekomasti oluşabilmektedir.

·        Bebekler, dünyaya gözlerini açtıkları ilk andan itibaren anne sütüne ihtiyaç duymaktadır. Bu dönemlerde anne sütünde yer alan östrojen hormonu emzirme yoluyla bebeğe geçmektedir. Östrojen miktarının erkek bebeğin vücudunda görece artış göstermesi, geçici jinekomastiye yol açabilmektedir.

·        Ergenlik, hormonal dengesizliğin yaşandığı başlıca dönemler arasında yer almaktadır. Bu dönemde kandaki östrojen ve testosteron dengesi sık sık değişmektedir. Dolayısıyla bu dönemde jinekomasti oluşumu görülebilmektedir.

·        İleri yaş grubunda yer alan erkeklerde testosteron üretimi azalmaktadır. Östrojen artışı görülmese de testosteron üretiminin azalması ile dengesizlik yaşanabilmektedir. Östrojen ve progesteron hormonlarının bu dönemlerde daha fazla güç kazanması ile jinekomasti oluşabilmektedir.

Jinekomasti genetik hastalıklar, kanser, kronik böbrek yetmezliği, hipertiroidi ve karaciğer hastalıkları sonucunda da oluşabilmektedir. Ayrıca HIV tedavisi ilaçları, bazı psikiyatrik ilaçlar, ülser ilaçları, antidepresanlar, kalp hastalıkları ilaçları, hormon tedavisi için kullanılan ilaçlar, antibiyotikler ve kortikosteroidlerin kullanımı sonucunda hormonal dengesizlik oluşabilmekte ve jinekomasti görülebilmektedir.

Jinekomasti Nasıl Fark Edilir?

Jinekomasti rahatsızlığının en belirgin belirtisi anormal meme dokusu büyümesi ve hacim kazanmasıdır. Bu belirtilerin yanı sıra bazı klinik semptomlar da jinekomasti için belirleyici olabilmektedir. Bunlar şu şekildedir:

·        Meme dokusu ve meme ucunda hassasiyet, ağrı

·        Meme ucundan akıntı veya süt salgısı gelmesi

Jinekomasti Tedavisi İçin Aradığım Uzmanı Nasıl Bulabilirim?

Jinekomasti tedavisi uzmanlık gerektiren bir prosedürdür. Tedaviden başarılı sonuçların alınabilmesi için işlemlerin mutlaka uzman doktor tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Medyland, Türkiye genelindeki illerde hizmet veren ve farklı uzmanlık alanlarına sahip olan doktorları tek bir çatı altında buluşturarak sizlere kolaylık sağlamaktadır. Medyland adresinden jinekomasti tedavisi, burun estetiği, botoks, çene cerrahisi gibi alanlarda uzmanlığa sahip olan doktorları listeleyebilir, hasta yorumlarını inceleyebilir, takvimden yola çıkarak size uygun olan tarih ve saatte randevu alabilirsiniz.