Dünyanın ilk kripto borsası, programcı Jed McCaleb tarafından oluşturuldu. Ardından, 2010 yılında, insanlar yavaştan bitcoin hakkında bir şeyler duymaya başladı ve yalnızca blockchain meraklıları madencilikle uğraşıyordu. Bu ilk kripto para borsasıda Mt.Gox olarak adlandırıldı.

İlk gün 20 BTC satıldı ve 3 ay sonra günlük ciro 150.000 tokeni aştı. Bütün işlemler başarılı oldu, ancak lansmandan bir yıl sonra, kurucu bitmiş projeyi sattı ve geliştirmeye olan ilgisini kaybetti. Yeni sahibi, Mt.Gox’a daha da yüksek büyüme oranları kaydettirdi, Mayıs 2011'de borsaya 31.200 katılımcı kaydoldu. Ardından diğer kripto para birimi borsaları ortaya çıktı ve Mt.Gox, 2014'te gerçekleşen bir hacker saldırısından sonra faaliyetlerine son verdi.

Şu anda ise piyasada bilinen onlarca kripto para borsası var ve bunlar arasında ciddi anlamda çok iyi hizmet veren borsalar mevcut. Ancak güvenilir kripto para borsası seçmek pekte kolay değil. Bu yazımızda sizlere hali hazırda var olan borsaları derleğeceğiz.

1. Binance

Binance kripto borsasının günlük işlem hacmi ortalama otuz milyar ABD dolarıdır ve ticaretin zirvesinde kırk milyara ulaşmıştır ayrıca bilinen en iyi kripto para borsası olarak hizmet veren platformlardan biridir. Platformda şunlar bulunur:

●       Kullanışlı çok dilli arayüz;

●       Çok sayıda ticaret çifti;

●       Rahat ticaret için ek araçlar.

Kimlik doğrulaması gerekli. Android ve iOS için bir mobil uygulamanın yanı sıra bir PC uygulaması da mevcuttur. Kaldıraç, P2P platformu, kripto kredileri, mevduat, staking ve diğer finansal ürünlerle spot ve vadeli işlemleri destekler. Müşterilere kripto para birimlerinde pasif olarak kazanma fırsatı sağlayan bir madencilik havuzu ve birçok ek hizmet var.

2. WhiteBIT

WhiteBIT kripto para borsası canlı işlem yapma imkanı ile itibari para birimleri dahil diğer bilinen yatırım metodlarını desteklemektedir, itibari para birimlerinin kripto para birimleri ile ticareti ortak hizmetler aracılığıyla gerçekleştirilir. Borsanın sunduğu pasif gelir elde etme ürünleri ile de yatırımcılar ek kazanç elde edebilmektedirler.

●       WhiteBIT şu anda 350’den fazla işlem çiftini desteklemektedir;

●       Türkçe dilinde, 7/24 aktif canlı destek hattı mevcuttur;

●       Türk kullanıcıları için zengin topluluk etkinlikleri ve çekilişler yapılmaktadı;

●       Kripto varlıklarının tam koruması ve tüm fonların %100 rezervi sayesinde kuruluşundan bu yana borsa fonlarının hacklenme vakası yok;

●       Referans programı ile %50'ye varan komisyon kazancı elde etmek mümkündür.

WhiteBIT, piyasada bilinen en güvenli kripto para borsası olarak geçer çünkü borsa yönetimi fonların %96 gibi çok yüksek bir miktarı soğuk cüzdanlar tutar ve bu da fonların olabileceği en güvenli yer olur. Bunun dışında kullandığı güvenlik duvarı ile de olası hacker saldırılarını önceden tespit eder ve engeller.

3. Gate.io

Gate.io platformu, yeni başlayan yatırımcılar için özel bir bölüme ve büyük oyuncular için kurumsal bir bölüme sahiptir. Vadeli işlem ticareti, stratejik ticaret botu ve kopya ticareti desteklenir. Türevler bölümünde, sürekli ve geçici vadeli işlem sözleşmelerinin yanı sıra opsiyonlar ve CBBC ile çalışabilirsiniz. Ayrıca borsanın Bir NFT pazarı ve bir doğrudan ticaret platformu var. Önceden belirltiğimiz diğer borsalar ve bundan sonra da duyacağınız borsalara yatırım yapmadan önce mutlaka kripto para borsası ekşi sözlük, şikayetvar gibi sitelerde yazılan yorumlarına mutlaka göz atınız.

4. OKX

OKX, kapsamlı bir ticaret araçları seti ve kullanıcı dostu bir arayüz ile en güvenli kripto borsalarından biridir. Borsa, yatırımcılara kazanç için ek fırsatlar sağlayarak hizmet kapsamını sürekli genişletiyor.

2022'de borsa yeniden markalaştı ve adını Okex'ten OKX olarak değiştirdi. Yaptığı yenilikler, çeşitli görevlerin performansını artıracak ve ayrıca işlevselliğin genişlemesine katkıda bulundu.

Yeni başlayanlara bir demo hesabı verilir. Spot ve vadeli piyasalarda marj ticareti yapabilir, kripto kredilerinden pasif gelir elde edebilir ve bir havuzda çalışabilirsiniz.

5. MEXC

MEXC, kripto para birimi türevleri ve Defi proje tokenleri ile çalışmak için birçok araç sunan oldukça popüler bir Asya borsasıdır ve Çin kripto para borsası olarak hizmet vermiştir. Spot piyasada marj ticareti yapabilir, MX-Defi madencilik havuzuna bağlanabilir, favori tokenlerinizi takas ederek ödüller alabilir veya M-Day vadeli işlemleri yapabilirsiniz.

MEXC Launchpad, genç projeler için düzenli olarak bir ilk token satışına ev sahipliği yapar. Borsa, P2P ticaretini ve bakiyesi kripto para birimi ile doldurulabilen kendi MasterCard MEXC plastik kartını destekler. Kopya ticaret, ücretsiz ticaret botu ve diğer ticaret araçları yatırımcılara sunulmaktadır. Doğrulama olmadan borsada işlem yapabilirsiniz, ancak tüm bölümler mevcut olmayacaktır.

Sonuç olarak, doğru ve güvenilir borsa seçimi yapmak için bu belirttiğimiz nüanslara ek olarak kendi araştırmanızı mutlaka yapmalısınız ve ticarete başlamadan önce kripto para nedir nasıl alınır bilmeniz gerekmektedir. Güvenilir ve popüler ticaret platformlarının listesi devam ettirilebilir. Coinmarketcap derecelendirmesi 231 kripto borsasını içeriyor ve ilk yüzdekilerin tümü kullanıcıların dikkatine değer sayılabilir. Ve geri kalanlar arasında oldukça ilginç projeler var. Bu kadar çok borsanın var olduğu kripto piyasasında doğru ve güvenilir borsa seçimi yaptık pekte kolay değil. Bundan dolayı her zaman kendi araştırmanızı ayrıca siz kendiniz yapmalısınız.