Antalya’nın Kemer ilçesi Beldibi 1 Mahallesi’nde bu yıl inşaatı tamamlanarak müşteri kabul etmeye başlayan 5 yıldızlı otelin hafriyat, boya ve dekorasyon işlerini yapan firmaların temsilcileri ve işçiler, alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesiyle otel önünde eylem yaptı.
Otelin önüne gelen Zanco Hafriyat firması ortakları iş makinelerini tesisin girişine park etti. Traktörcüler, boyacılar ve diğer esnafın destek verdiği eyleme katılanlar, verilen sözlerin tutulmadığını, alacaklarını tahsil edemedikleri gibi muhatap da bulmakta zorlandıklarını ileri sürdü.

ÖNCE PARA VERİYORLARDI
Hafriyat şirketinin sahiplerinden İlyas Zanco, 4,5 aydan bu yana kepçe, traktör, kamyonlarla çalıştıklarını ve hiç para almadıklarını belirterek şöyle konuştu: “130 bin TL ayrıca 70 bin TL'lik çek verdiler. Çekleri de patladı. Bizden başka eylem yapanlar da var. Manavgat’tan kamyoncular geldi. Traktörcüler, kalıpçılar, boyacılar var. İnşaat ilk başladığında para veriyormuş gibi gözüktüler, biraz para verdiler, sonra ‘Para yok. Çek keselim’ dediler. Herkese çek kestiler. Çeklerin hiç biri ödenmedi. Bizim 80 bin TL'lik çekimiz var, 10 bin TL'sini yatırdılar. Şu an çekimiz takipte."

BAYRAMLIK PARAMIZ BİLE YOK

Otelin alçı ve boyasını yapan Kasım Akar isimli işçi ise, "Aksaray'dan geldim Bayram için memlekete gideceğiz ama paramızı alamıyoruz. 15-20 kişiyiz ve hepimiz aynı şekildeyiz. İki aydır burada çalışıyoruz" dedi. Kepçe operatörü Galip Bayır ise, 4-5 aydan beri otelden para alamadıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Para alamıyoruz. Biz hayrımıza çalışmıyoruz. Bize kepçe lazım dediler kepçe aldık. Paletli kepçe lazım dediler aldık. Kamyon lazım dediler aldık. Sırf şu otel bitsin de biz işimize bakalım, işimizi görelim. Alınan makinelerin parasını ödemek bir yana, ev kiramızı bile ödeyemedik. Ev sahibimle karşılaşmamak için yolumu değiştiriyorum."

BANKA SİCİLİM BOZULDU
Hafriyat şirketi sahiplerinden Hasan Zanco da, 4 aydır bu otelde çalıştıklarını anlatarak sözlerini şöyle tamamladı: "Hafriyat üzerine kepçe çalışması yapıyoruz. 6 aydan beri çalışıyoruz. Otelin temelinden beri çalışıyoruz. Traktör, kepçelerle çalışıyoruz. Dört aydır hiç para almadık. 150 bin TL civarlarında almamız gerekiyordu. Ben 2011 yılında başladım ticarete makineleri banka kredileriyle almıştım. Bankada sicilim karardı. Bankaya, işçilere ödemeleri yapamadım. 7 kişi vardı çalışanımız, şu an 2 kişi kaldı.”
Otelin satın alma sorumlusu ile görüştüklerini anlatan Zanco, ödeme yapacaklarına dair söz verildiğini, ancak ödeme yapmazlarsa tekrar eylem yapacaklarını söyledi.