HABERDENİZLİ.COM

REKORA RAMAK KALDI

2017 ihracat rakamlarını ve 2018 yılı ihracat öngörülerini kamuoyuyla paylaşan TİM Başkan vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2017 yılı başlarken önce kendilerine sonra Tüm Türkiye’ye bir söz verdiklerini hatırlatan Kocasert, Zor ve sıkıntılı geçen 2016 yılından sonra 2017 yılında bütün ihracatçıların bir silkinmeye ihtiyacı vardı. Bütün zorluk ve sıkıntılara rağmen dünyanın dört bir yanına,200’den fazla ülkeye büyük uğraşlar vererek sözümüzü yerine getirdik. hatta sözümüzün üzerine çıktık. 2017 ihracatta gerçek anlamda bir atılım yılı oldu.  Cumhuriyet tarihin 2014 yılından sonra en yüksek ihracat rakamı gerçekleşti. Ne yazık ki çok az bir farkla yeni bir rekor gelmedi. Türkiye ihracatı yüzde 10’un üzerinde 2 haneli bir büyüme gerçekleştirerek 157.1 milyar dolarlık bir başarıya imza attı.” İfadelerine yer verdi. 

REVİZE EDİLEN HEDEFİN ÜZERİNE ÇIKILDI

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında  daha mütevazi bir hedef konulduğunu anlatan Kocasert, “Yüzde 8’lik bir büyümeyle 153.3 milyar dolarlık bir hedef konulmuştu. Yıl ortasında bu hedef yukarı yönde 156 milyar dolar olarak revize edildi. Ancak yılın sonunda revize edilen bu rakamında üzerine çıkılarak 157 milyar dolar baremi aşıldı.”  dedi. 

YENİ HEDEF 169 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin 2018 ihracat hedeflerini de açıklayan Kocasert, “Türkiye’nin 2018 yılı ihracat hedefi 169 milyar dolardır. Bu 169 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirdiğimiz de Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaşacağız.  Hepimiz bu hedefi ulaşılabilir görüyoruz.  Hatta bu hedefin üzerine çıkarak 170 milyara çıkacağımıza inanıyorum.  2018 yılında yeni sloganımız ‘hedef tamam sıra rekorda’ 2017 yılını ihracatta atılım yılı ilan ettik, 2018 yılını da ihracatta rekor yılı ilan ediyoruz.  Hedefimiz yılsonunda iki haneli rakamlarla ihracatımız büyütmek.” diye konuştu. 

AB’DE İTHALAT BÜYÜYOR

AB ülkelerinde  ithalat oranlarının her geçen gün büyüdüğünü hatırlatan Kocasert,”bizim en büyük pazarımız Avrupa Birliği ülkeleri. Önümüzdeki yıl AB ülkelerine yapacağımız ihracatın yüzde 2.5 oranında artacağını düşünüyoruz. AB ülkelerinde ki büyüme ve gelişme bizim ihracatımıza olumlu yönde katkı yapacaktır.” yorumunda bulundu.  

ORTA DOĞUDA TÜRK ÜRÜNLERİNE ÖZEL BİR İLGİ VAR

Orta doğunun Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu anlatan Kocasert, “Türk dizilerinden tutunda gıda ürünlerine, tekstil ürünlerine ve lüks tüketime kadar Türk ürünlerine özel bir ilgi var. Başta Suriye ve Irak olmak üzere körfez ülkelerinde ve Arap dünyasından da yukarı yönde bir hareket bekliyoruz ve Türkiye rüzgârının eseceğini düşünüyoruz. Bu konuda 2018 beklentilerimiz yüzde 5’in üzerinde” dedi. 

DENİZLİ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNE ÇIKTI

Denizli’de 2 farklı ihracat rakamının açıklandığını hatrılatan DENİB Başkanı,  sözlerini öyle sürdürdü; “Bunlardan biri  DENİB’e üye olan ve bizim üzerimizden ihracatını gerçekleştiren firmalarımızın ihracatı diğeri Denizli’de üretim yapan ama genel merkezleri Denizli dışında olan firmaların da ihracat rakamlarının olduğu toplam ve genel ihracatımız.  2017 yılında DENİB’e üye olan firmaların bu sene yaptığı ihracat, DENİB’in  kuruluşundan  bu yana en yüksek rakama ulaştı. bu sene yüzde 14’lük bir artışla Türkiye ortalamasının üzerinde bir performansla 2 milyar 450 milyonluk ihracat gerçekleştirerek bir rekora imza attık. Bu büyük bir başarıdır. Bütün üyelerimiz kutluyorum.  Bu rekor toplamda 169 ülkeye ihracat yapılarak gerçekleşmiştir. İhracatının yüzde 64’ü AB ülkelerinedir.” 
“Denizli toplam ihracatı da Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergileyerek yüzde 11’lik bir artışla 3 milyar 67 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.  Umudumuz bundan  sonra Denizli ihracatını hiçbir zaman 3 milyar doların altına düşürmemektir.” 

DENİZLİ 1 SIRA GERİLEDİ

“Bu ihracat performansıyla Denizli, Türkiye’de en çok ihracat gerçekleştiren 9’uncu il oldu. çok uzun yıllardır Türkiye’de 8’inci sıradaydık bizim önümüzde Manisa vardı. Sakarya son yıllrda yapılan yatırımlarla sadece ülkemizin değil dünyanın önemli bir otomotiv üretim bölgesi haline gelmiştir.  Bu nedenle Sakarya bu sene 2 basamak birden atlayarak Denizli’yi ve Manisa’yı geride bıraktı. Ülkemizin otomotiv sektöründe elde ettiği bu başarıdan dolayı da son derece mutlu ve gururluyuz.