Denizli Sanayi Odası ve Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği işbirliği ile düzenlenen “Türk Tekstil Makinacıları Tekstilin Anavatanında” toplantısı Dedeman Otel'de düzenlendi. 
Etkinliğin konuşmasını yapan Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu, Tekstilin hala Denizli'nin lider sektörü olduğunu, Denizli'den yapılan ihracatın yarısına yakınını tekstil imalatçılarının yaptığını söyledi. Denizli'de verilen kredilerin içerisinde tekstilin gitgide payını kaybettiğini ve 2000’li yıların başından bu yana %40’lardan %10’lara kadar düştüğünü açıklayan Tosunoğlu, doğru şekilde desteklendiği takdirde sektörün daha fazla istihdam yaratarak ve daha fazla ihracat yaparak ekonomiye çift yönlü katkı yapacağını belirtti. 

Her Yıl 2 Milyar Dolarımızı Tekstil Makinalarına Harcıyoruz
Açılış konuşmasına İstanbul Sanayi Odası'nın "Vasat" filmini gösterimiyle başlayan TEMSAD Başkanı Adil Nalbant 1980'li yıllarda Türkiye'de dokumasından ipliğine her türlü tekstil makinası üretilirken 1990'lı yıllarda Türkiye'nin Dünya'daki en büyük 3. tekstil makinası alıcısı haline geldiğini belirtti. Tekstil makinalarının 28 Milyar Dolarlık bir pazar olduğunu dile getiren Nalbant, şu anda Türkiye'nin Dünya'daki 5. Büyük alıcı olduğunu ve her sene 2 Milyar Dolarımızı tekstil makinalarına harcadığımızı rakamlarla ortaya koydu. Makine ithalatıyla kaybettiklerimizi ürettiklerimizi dış pazarlara satarak kapatmaya çalıştığımızı belirten Nalbant “Gelin Türk makine imalatçılarına destek verin; biz makine imalatçıları olarak rakiplerinize değil, size ve ülkemize hizmet etmek istiyoruz.” diyerek tekstil imalatçılarına çağrıda bulundu. 

Karbon Elyafı Teknik Tekstille Üreten 6 Ülkeden Biriyiz
Enerjiden sonra en büyük cari açığın makine ithalatı olduğunu söyleyen Nalbant, enerji konusunda yapılan çalışmaların yarısının dahi makine imalatı için yapılması halinde ekonomimizin yeni bir boyuta geçeceğini belirtti. Adil Nalbant, "Ölen tekstil, basit ve konvansiyonel tekstildir. Bugün Airbus'ın uçaklarının %55'i tekstildir, karbon elyaftır. Biz Türkiye olarak karbon elyaf üreten 6 ülkeden biriyiz ve uçak gövdelerinde, uydularda kullanılan karbon elyafları biz üretiyoruz. Tekstil ölmedi; tekstil, öldüğünü söyleyen kişilerin aklına gelemeyecek kadar teknikleşti." şeklinde konuştu.
Etkinliğe katılan TEMSAD üyesi 23 firma, ikili görüşmeler ile Denizli’deki tekstil imalatçılarıyla birebir görüşme imkanı yakalarken, programın öğleden sonraki bölümünde fabrika ziyaretleri gerçekleştirildi.