SİDNEY (CİHAN)- Avustralya’da maliyeti 61 ile 108 milyar dolar arasında olacağı tahmin edilen hızlı tren projesi için fizibilite çalışmasının ilk aşamasının tamamlandığı bildirildi. Sidney - Melbourne arasını 3 saate indirecek hızlı tren projesinin tamamının ise 2036 yılında bitmesi bekleniyor.

Avustralya federal hükümeti, Brisbane, Newcastle, Sidney, Melbourne ve Canberra arasında çalışacak hızlı tren hattının fizibilite çalışmasının ilk aşamasını açıkladı. Çalışmaya göre, projenin tamamı 2036 yılında tamamlanacak. Hızlı tren projesi hayata geçirildiğinde, Sidney ile Newcastle arası 40 dakika, Sidney ile Melbourne arası ise üç saate inecek. Buna göre Melbourne ve Sidney arasında yolculuk yapanlar, hızlı seyahat için 99 ile 197 dolar arasında bir ücret ödeyecek. Benzer ağların halen Avrupa ve Asya'da var olduğuna dikkat çeken yetkililer, en son fizibilite çalışmasının Yeşiller ile Federal Hükümetin anlaşmanın bir parçası olduğunu belirtiyor.

Projenin 61 ile 108 milyar dolar arasında tutacağı tahmin ediliyor. Hızlı trenler saatte 350 kilometre hızla gidebilecek ve yılda yaklaşık 54 milyon yolcu taşıyabilecek kapasitede olacak. Ancak yetkililer, fiyatların yurtdışında benzer ağlarla kıyaslandığında biraz yüksek olduğunu ifade ediyor.

Öte yandan Sidney Tekonoloji Üniversitesi'nden Dr. Michelle Zeibots, Avustralya'nın yeni ulaşım ağları için planlama yapmaya başlamasının gerekli olduğunu söyledi. Dr. Zeibots, “Önümüzdeki on yıl içinde ulaşım sektöründe birçok değişiklikler yapılması gerekecek. Hava taşımacılığında yakıt durumu ile ilgili bazı problemler var. Bu nedenle ulaşım politikasında değişiklikler yapılması lazım. Sanırım bu alandaki problemler şimdiden halledilmezse ilerde çok ciddi problemlerle karşı karşıya kalabiliriz.” diye konuştu.

Hızlı tren ağının, Avustralya'nın büyük şehirlerinin ekonomik geleceği açısından da hayati önem taşıdığını belirten Dr. Michelle Zeibots, aynı zamanda kırsal bölgelerin bu projeyle gelişeceğinede vurgu yaptı. Zeibots, “Bu trenler kat edeceği yol boyunca kırsal kesimlerden de geçecektir ve buralardan yolcu alıp indirmesi de o bölgelerin ekonomisine ve kalkınmasına canlılık getirecektir.'' dedi.

Çalışmanın ikinci bölümünde yer alacak olan jeoteknik çalışmalar ve tren bağlantı yolları ile ilgili fizibilitenin ise önümüzdeki yıl kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
CİHAN