KOBİ’leri küresel rekabet gücüne sahip kuruluşlar haline getirmek hedefiyle çalışan Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka, “KOBİ’lerle Elele Yerelden Küresele” toplantılarının ilkini Denizli’de gerçekleştirdi. Toplantıya Denizli Valisi Abdulkadir Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı, DTO Başkanı Necdet Özer, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Atıf Bir, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı’ndan Hatice Şafak Bozkır ve çok sayıda KOBİ temsilcisi katıldı.
Denizli Valisi Abdulkadir Demir açılışta yaptığı konuşmada, KOBİ Buluşmaları’nın ilk olarak Denizli’de yapılmış olmasından dolayı Albaraka’ya teşekkür ederek Denizli’nin son yıllarda enerji konusunda merkez haline geldiğini söyledi.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise Denizli’nin üreten bir şehir olduğunu belirterek, finansa ihtiyacı olan KOBİ’lerin ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini vurguladı.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı, bakanlık olarak inovasyon ve Ar-Ge konusunda milli gelirden payların binde 50’lik bir orandan, binde 95’lere yükseldiğini söyledi. 
Denizli Ticaret Odas Başkanı Necdet Özer ise Denizli’de 50’nin üzerinde işçi çalıştıran 400 şirket olduğunu belirterek,  “İlimiz tekstil ve hazır giyim alanında etkin olarak bilinse de mermer, cam, kağıt, inşaat malzemeleri üretiminde öne çıkmaktadır” dedi.  Özen, KOBİ’lere yatırım kredisi sağlanmasını isteğini de sözlerine ekledi. 
EKONOMİNİN CAN DAMARI KOBİ’LER
Açılış konuşmasını yapan Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, bugünün yerel firmaları olan KOBİ’leri küresel firmalara dönüşüm sürecinde kol kola yürüyerek desteklediklerini söyledi. Bu amaçla düzenledikleri KOBİ Buluşmaları aracılığıyla KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları bilgiyi, tecrübeyi, ürün ve hizmetleri ayaklarına getirdiklerini belirten Yahşi şöyle devam etti: “KOBİ Buluşmaları’nda Albaraka olarak gayemiz, reel sektörde konusunda uzman ve yetkin kişilerle KOBİ’lerin bir araya gelmesini sağlamaktır. KOBİ’lerimizin büyüyüp kurumsal lig düzeyindeki yüksek kalibreli firmalar seviyesine çıkabilmesi, kabuğunu kırıp yerel yapıdan küresel bir firmaya dönüşebilmek için nakit döngüsünü ve finansman ihtiyacını sağlıklı yürütebilmesi ve ürünlerini dünyaya pazarlayabilmesi gerekir.”
Banka olarak her koşulda ekonominin can damarı KOBİ’lerin gelişimine ve ekonomik kalkınmaya desteklerini öncelik olarak kabul ettiklerini belirten Yahşi, “Bankamız 2013 yılında topladığı fonların yüzde 96’sını kullandırarak ekonomiye güçlü katkısını devam ettirmiştir. Albaraka, KOBİ ve bireysel bankacılık ağırlıklı büyüme rotasında hedeflerini tutturmuş, aktiflerinde ve toplanan fonlarda sektörün üzerinde bir büyümeye imza atmış; sektörde kar marjlarındaki daralmaya karşın kârını artırma başarısını göstermiştir” diye konuştu.
Yıllardır küçük ve orta ölçekli işletmelerle çok yoğun bir ilişki içinde olduklarını hatırlatan Yahşi şunları kaydetti: “Önümüzdeki dönemde KOBİ’lerin sadece finansal gereksinimlerinin değil, aynı zamanda yönetsel ve finansal danışmanlık gereksinimlerinin de artacağı kanaatindeyiz. Bu sebeple, 2014 yılında özellikle büyütülebilir ve geliştirilebilir KOBİ’lere danışmanlık ve deneyim aktarmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aynı zamanda KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu gibi destek kuruluşlarıyla olan ilişki ve işbirliğimizi önümüzdeki dönemde artırarak devam ettireceğiz.”
Açılış konuşmalarından sonra panele geçilen toplantının moderatörlüğünü Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Atıf Bir yaptı. Panelde Ekonomi Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Hatice Şafak Bozkır proje ve kümelenme yaklaşımını esas alarak işbirliği kuruluşlarının önderliğinde firmaların rekabetçiliğini artırıp, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak istediklerini dile getirdi. Prof. Dr. Ali Atıf Bir de gelişmiş ülke olmanın ilk kuralının global bir markaya sahip olmaktan geçtiğini söyledi. Gelişmekte olan ülkelerin doğal zenginlikleri ya da ücret düşüklüğü ile önemli rekabet avantajı elde ettiklerini belirten Bir, “Tarihsel perspektifte Brezilya denince kahve akla gelir ama kahvehaneyi Starbucks’la Amerikalılar marka yapmıştır” dedi.
KOBİ’LERE ÖZEL PORTAL
Albaraka Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban ise önümüzdeki 5 yıllık süreçte kaynaklarının önemli bir bölümünü KOBİ’lere aktaracaklarını söyledi. Albaraka olarak KOBİ’lerin yapısına uygun, ihtiyaçlarına odaklanmış bir ürün geliştirme ve yönetme süreci içinde olduklarını belirten Taban,“Biz banka olarak büyük bir dönüşüm içindeyiz. Reel sektör firmaları olarak sizin de sürekli bir dönüşüm içinde olmanız gerekiyor” dedi.
2014 yılının ilk çeyreğinde lansmanını yaptıkları KOBİ Hizmet Paketleriyle, KOBİ’lere daha kaliteli ve yapılarına göre daha ekonomik hizmetler sunmaya başladıklarını belirten Taban, “Albaraka olarak inovasyon çalışmalarına önem veriyor ve işimize yenilik katmaya çalışıyoruz. 2014 ve 2015 yılları KOBİ Bankacılığında inovasyonlara imza atacağımız yıllar olacak. Bu yıl içinde KOBİ’lere özel portal açarak yeni bir kanal üzerinden fayda sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.