TAŞKENT (CİHAN)- ABD’nin Özbekistan’dan önemli miktarda meyve ve sebze almayı planladığı bildirildi.

Konuyla ilgili Özbekistan basınında yer alan haberde ABD’nin, Afganistan’da bulunan askeri gücü için gerekli meyve ve sebzelerinin büyük bir kısmını Özbekistan’dan temin edeceği kaydedildi.

Özbek basınına konuşan ABD-Özbek Ticaret Odası Başkanı Donald Nicholson, ABD askeri için gerekli narenciye türü (kivi, portakal, mandalina, limon, muz) meyveler hariç, diğer meyvelerin (üzüm, kavun, karpuz, nar, armut, kiraz) önemli bir kısmının Özbekistan’dan temin edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Bu projenin hayata geçmesiyle hem ülke ekonomisinin ve hem de bu işle uğraşan çiftçilerin önemli gelir elde etmesi bekleniyor.

Bu arada konunun daha derinlemesine araştırılması amacıyla bir çalışma grubu oluşturuldu. Özbekistan’dan alınacak meyve ve sebzelerin Tirmiz üzerinden demir yoluyla Afganistan’ın kuzeyine ulaştırılması planlanıyor.

Şimdiye kadar daha çok Rusya, Kazakistan, Kırgızistan Tacikistan ve Türkmenistan’a meyve ve sebze ihraç eden Özbekistan’ın Afganistan’a da açılacak olması ülkedeki bu pazarı daha da hareketlendirmesi bekleniyor.

ABD, Afganistan’da görev yapan askeri birliği için her gün Dubai üzerinden hava yoluyla 40 ton meyve ve sebze getiriyor. ABD'nin askeri için gerekli meyve ve sebzelerin büyük kısmını Afganistan'a komşu Özbekistan'dan temin edecek olması bu ülkeyi önemli bir maddi külfetten de kurtaracak.
CİHAN