2013-2014 eğitim öğretim yılı için ülkedeki bütün resmî ilkokulların birinci sınıflarına ve bütün resmî ortaokulların beşinci sınıflarına öğrenci kayıtları; çocuklarımızın MERNİS bilgileri esas alınarak, ikametgâhlarına en uygun okula, herhangi bir başvuru olmaksızın e-okul yönetim bilgi sistemi ile yapılıyor.
Söke ilçe merkezinde bu yıl birinci sınıfa zorunlu kayıt olan öğrenci sayısı bin 29 olurken; köylerde bu sayının 614, birinci sınıfa zorunlu kayıt yaptıran toplam öğrenci sayısının bin 643 olduğu öğrenildi. Bunun yanında 5 ve 5.5 yaşındaki çocukları kapsayan, velilerin isteğine bağlı olarak kayıt yaptırabileceği öğrenci sayısının Söke merkezde 493, köylerde ise 315 olduğu öğrenildi.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden kayıtları yapılan öğrencilerin velileri Bakanlığın internet adresinden, çocuklarının T.C. kimlik numaralarını yazarak, yerleştirildiği okulu ve okulun iletişim bilgilerini öğrenebilecekler. Veliler bu kayıt sistemi ile herhangi bir kırtasiyecilikle uğraşmadan, zaman kaybetmeden, belge temin etmeden ve başvuru ücreti, kayıt parası, zorunlu bağış gibi tartışmalara girmeden çocuklarının kayıtlarını gerçekleştirmiş olacaklar. İsteğe bağlı olarak belirtilen 5 ve 5.5 yaş ortalamasındaki öğrencilerin okullarına geçici kayıtlarının yapıldığı belirtilirken; bu yaş grubundaki çocuğunu birinci sınıfa göndermek isteyen velilerin okula yazılı istekte bulunmaları okula kesin kayıt için yeterli olacak. Diğer taraftan ortaokul kayıtlarının yine Bakanlıkça MERNİS üzerinden yapıldığı belirtildi. Öğrencilerin ortaokul kayıtlarının ikametgâhlarına en uygun okullara gerçekleştirildiği açıklandı. Bu zaman zarfında ailelerin ikametlerini değiştirmeleri halinde öğrencilerin okul kayıtlarının sistemden otomatik olarak değişeceği belirtilen açıklamada; “Herhangi bir nedenden dolayı hiç bir okula kaydı yapılmamış çocuklarımızın velileri, öncelikle ilçe nüfus müdürlüğüne giderek adres kontrolü yaptıracak, ardından ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkililerini bilgilendirecektir. Özel okullara, konservatuvarlara ve imam hatip ortaokullarına adrese dayalı kayıt işlemi yapılamadığından, e-okul işlemleri açıldığında, çocuklarını özel okul, konservatuar veya imam hatip ortaokullarına kaydettirmek isteyen velilerin doğrudan bu okullara başvurmaları yeterlidir. Bu okulların yöneticileri, başvuran velilerimize gerekli kolaylıkları sağlayarak kayıt ve nakil işlemlerini gerçekleştireceklerdir” ifadelerine yer verildi.