1 Milyon 800 bini aşkın öğrencinin katılacağı YGS sınavına sayılı günler kaldı. Körfez Dershaneleri Rehberlik Servisi öğrencilerin sınav öncesinde kaygı, heyecan ve stres yaşamamaları için ne yapmaları gerektiği ile ilgili ‘’SON DAKİKA HATIRLATMALARI’’ kitapçığı yayınladı.

YGS ile İlgili Teknik Bilgiler

2012 YGS sınavı 24 Mart 2012 Pazar günü Saat 10:00 da yapılacak. Toplam 160 soru için 160 dakika süre verilecek. Sorular, ortak müfredata dayalı testlerden oluşacak. 2012 YGS'dekilere benzer niteliklere sahip olacak. 40 soru Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili, 40 soru Matematiksel ilişkilerden yararlanma becerisi ilgili, 40 soru Sosyal Bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı ve 40 soru Fen Bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorulardan oluşacaktır.2012 YGS den farklı olarak Sosyal Bilimler bölümünde 5 tane Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu sorulacaktır

2013 YGS’ de Uygulan Kurallar

ÖSYM sınavın güvenli yapılması ile ilgili bir dizi tedbirler aldı. Soru kitapçığı ve cevap formları (optik form) her adaya kapalı poşette verilecek. Her soru kitapçığının SORU KİTAPÇIK NUMARASI farklı olacak. Cevap kağıtlarında her adayın fotoğrafı, TC.kimlik no'su, adı Soyadı basılı olacaktır. Sınavda dikkat edilecek bir önemli hususlardan biri kitapçığın üzerindeki numarnın cevap kağıdınıza kodlaması ve numaranın doğru olup olmadığının kontrol edilmesidir. Geçen sene olduğu gibi bu sene de kalem, silgi ve kalemtıraş ÖSYM tarafından verilecek. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir. Her salonda ÖSYM'nin gönderdiği bir duvar saati olacaktır.

Sınav binasına girişte elektronik arama ve tarama yapılacaktır. Cep telefonu, kol saati, elektronik araç ve gereçler başta olmak üzere hiçbir çanta, madeni para, kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), toka, bilezik, broş, kalem, silgi, kalemtıraş vb. eşyalar kesinlikle binaya alınmayacaktır.

Tuvalet kullanma izni verilmeyecektir. (Sağlık raporu olanlar önceden başvuru yapacak, onlar için uygun çözüm üretilecektir.)

Sınava 15 dakikaya kadar geciken aday mazereti varsa sınava alınacaktır. Sınav başladıktan ilk 120 dakika ve son 15 içinde hiçbir aday sınav salonundan dışarı çıkartılmayacaktır.

Sınavı erken terk eden adaylar kesinlikle geri alınmayacak ve zorunlu süre boyunca binada bekletilecektir.

Adaylar, YGS sonuçlarını TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin http://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebileceklerdir. Ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir.

Denizli Körfez Dershaneleri Rehber Öğretmen İbrahim YILMAZ herkesin zaman zaman başarısız olabileceğini belirterek, kişinin kendisini başkaları ile kıyaslayarak ümitsizliğe düşmemesi, geçmişin olumsuzluklarını bir kenara bırakarak geleceği düşünmesi gerektiğini vurguladı. Sınavdan ve başarısızlıktan korkmamak gerektiğini söyledi. Korkmanın başarıyı olumsuz etkilediğini ifade etti.

İbrahim YILMAZ, YGS’ye girecek öğrencilerin sınav öncesi, son gün, sınav sabahı ve sınavda zamanı iyi kullanmaları ile ilgili önemli hatırlatmalarda bulundu.

Sınavdan Bir Gün Önce

Sınavdan bir gün önce erken kalkmalı, ağır sporlardan uzak durmalı, sınav salonunu daha önce görmediyseniz mutlaka görmeli, mümkünse sıranıza oturmalı, akşam yemeğini hafif yemeli ve zamanında yatmalıdır. O gün kesinlikle ders çalışmamalı, sınavda yanında olması gereken belgeleri (Sınav giriş belgesi ve fotoğraflı TC Kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanı ya da geçerli pasaport) hazırlayıp bir zarfa koymalıdır.

Sınav Sabahı

Sınav sabahı güzel bir kahvaltı yapılmalı. Kahvaltının fazla sulu olmamasına ve glikoz ağırlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Kıyafetin güzel olmasından çok rahat edilen bir kıyafet olmasına dikkat edilmelidir. Evden çıkmadan sınavla ilgili belgeleri son kez kontrol edilmeli. Sınav yerine 1 saat önce varacak şekilde hareket edilmelidir.

Sınava Başlamadan Önce

Rehberlik uzmanı İbrahim YILMAZ sınavdan önce dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı Sınav da verilen poşetin açılmış olup olmadığına bakıp, açıksa almamalarını, kitapçıkların sayfa kontrolünü yapmalarını, kitapçık ve optik formun kendi adlarına düzenlenip düzenlenmediğini kontrol etmelerini özellikle vurguladı. Öğrencilerin sınavda soru kökünü çok dikkatli okumalarını, yanıltıcı ve çeldirici sorulara dikkat etmelerinini tavsiye etti. Kodlamayı gruplandırarak yapmaları, sayfa sayfa, 5'erli veya 10'arlı gruplar halinde yapmaları hem zaman kaybını hem de kodlamada kaydırma riskini azaltacağını söyledi.

Öğrencilerin sayısal sorularda mutlaka işlem yapmaları, emin olmadığı sorulara bir daha bakmaları, doğru cevaba ulaşmak için yanlış şıkları elemeleri ve bütün seçenekleri okumadan doğru cevabı işaretlememeleri konusunda uyardı. Altı çizili veya hiçbiri, yalnızca, ulaşılamaz, çıkarılamaz, değildir gibi koyu yazılı kelimelere dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Sınavda Zamanı Kullanma

Zamanı iyi kullanma adına önemli bilgiler veren rehberlik uzmanı İbrahim YILMAZ, "Önemli olan bildiklerinizi en kısa sürede kullanmaktır. Sınav salonundaki saatle zaman zaman durumunuzu kontrol etmeli, bölümler arası geçişlerde hızınızı ayarlamalı ve etrafınızla ilgilenip zaman kaybetmemelisiniz. Bir soruyu iki hamlede çözemediyseniz, o soruyu bırakıp diğer sorulara geçilmeli, soruyla inatlaşıp vakit harcamamalısınız. Paragraf sorularında önce soruyu sonra metni okumak öğrencilere zaman kazandırır. Tüm soruların çözümü bittiyse kalan sürede çözemediğiniz sorulara geri dönebilirsiniz.

Rehberlik uzmanı ayrıca sınav başladığında öğrencilerin yapmasını istediği şu hususlara değindi. "Adayların Sorulara takılmamaya dikkat etmeleri, en zor sorulara bile 3 dakikadan fazla zaman ayırmamaları, zorlandıkları ancak yapmak istedikleri soruların yanına işaret koymaları zamanları

yettiğinde tekrar o soruya bakmaları, kesin doğru bildikleri soruları işaretlemelerini uyarısında bulundu.

Sınav esnasında dikkatiniz dağılır veya yorulursanız avuç içinize ve gözlerinize 10-15 saniye masaj yapabilirsiniz şeklinde tavsiyede bulundu.

İbrahim YILMAZ son olarak öğrencilerin ve velilerin yapmaları gerekenleri YGS’ye 5 kala ve 5 geçe başlıkları altında toplayarak tüm öğrenci ve velilere ulaştırdıklarını belirtti.

YGS'YE 5 KALA - 5 GEÇE

5 GÜN KALA...

> Son günlerde korku filmi izlemeyin.

> Yeni konular çalışmamak şartıyla bildiğiniz konuları tekrarlayın.

> 8 ayda yapmadığınızı son haftada yapmaya çalışmayın.

> Açık havada ve sakin ortamlarda dolaşmayı ihmal etmeyin.

> Son haftada sevdiğiniz ve sizi neşelendiren kişilerle beraber olun.

> Bu sınavın bir ölüm kalım savaşı olmadığına inanın.

> Sınava gireceğiniz okulu ve salonu önceden görün.

> Sınav heyecanı oluşturacak konuşmalardan uzak durun.

> Son hafta bedensel sakatlıklara sebep olabilecek sporlardan uzak durun, (futbol gibi...)

> Sinirlerinizi bozacak ortamlardan uzak durun.

5 SAAT KALA...

> Yatarken evdeki saati kurmayı unutmayın.

> Anne ve babanızı sizi uyandırmaları için uyarmayı unutmayın.

> Sınav için tüm belgeleri hazırlamayı unutmayın.

> Kimlik belgenizi ve bir fotoğrafınızı bir kenara koymayı unutmayın.

> Sınava her zamanki giydiğiniz ve rahat edebileceğiniz kıyafetlerinizle gidin.

> Güzel bir kahvaltı yapın.

> 10 -15 tane kuru üzüm yiyin.

> Sınava gireceğiniz yeri ve trafiği göz ününde bulundurarak zaman ayarlaması yapın.

5 DAKİKA KALA...

> Heyecanınızın sınav içinde yatışacağını düşünerek rahat edin.

> Kitapçık ve cevap kağıdınız elinize geçer geçmez kontrol edin.

5 SANİYE KALA...

> Kalbiniz hızlı hızlı çarpıyor olabilir, sakın panik yapmayın, bu sizin normal bir aday olduğunuzu gösteriyor.

> Size en fazla puan getirecek ve sizi en çok ilgilendiren bölümden başlayın.

> Çok farklı kitapçık türleri bulunduğundan sorular sizin alıştığınız sırada çıkmayabilir. Hazır olun.

> Sınavda alıştığınız tarzınızdan vaz geçip, yeni şeyler denemeye kalkmayın.

> Deneme sınavlarındaki tarzınızı devam ettirin.

5 DAKİKA GEÇE...

> Sorulara takılmamaya dikkat edin. En zor sorulara bile 3 dakikadan fazla zaman ayırmayın.

> Zorlandığınız ancak yapmayı düşündüğünüz soruların yanına işaret koyun. Zamanınız kalırsa bakarsınız.

> Soru köklerine dikkat edin. Soruyu anlamak yarı yarıya çözmektir.

> Bildiğinizden emin olduğunuz soruları hemen işaretleyin. Cevap şıklarını 2'ye indirmişseniz 2 şıktan size en doğru geleni işaretleyin.

> Cevapları, cevap kağıdına aktarırken alıştığınız yöntemleri kullanınız.

> Tavsiyemiz cevapları guruplar halinde aktarmanızdır.

> Sınav esnasında dikkatiniz dağılır veya yorulursanız avuç içinize ve gözlerinize 10-15 saniye masaj yapın.