Sörf yapmak için dalgaların uygun yüksekliğe ulaşmasını beklemekten sıkıldıysanız bir alternatifiniz olduğunu unutmayın: Efoil dalgasız sörf tahtaları. İnanılmaz bir kolaylık sağlayan bu modern tahtalar, dalga durumundan bağımsız olarak dilediğiniz zaman sörf yapabilmenizi sağlıyor. Peki, bunu mümkün kılan şey ne? Efoil dalgasız sörf tahtalarını kullanmak için ideal su ve hava koşulları ne olmalı? Aşağıda tüm bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Sakin sularda sörf yapabilir misiniz?

Sörfçüler artık suda dalgalar oluşmasını beklemek zorunda değil. Elektrikli sörf tahtaları, dalgasız (ve rüzgârsız) kullanım için tasarlanmıştır. Geleneksel sörf sporunda, “dalgayı sürmek” diye bir tabir vardır ve bu itiş gücünün asıl olarak dalganın kendisinden geldiğini belirtmek için kullanılır. Diğer bir deyişle, dalga yoksa tahtanın üzerinde oturur ve dalga oluşmasını beklersiniz. Aynı nedenle, geleneksel sörf nehirler ile göller üzerinde yapılamaz ve hatta bazen denizler bile uygun değildir. Çoğu sörfçü, size bu sporun ideal olarak okyanuslar üzerinde yapılması gerektiğini söyleyecektir. 

Efoil tahtalar ise dalgasız sularda kullanılabilir zira gerekli olan itiş gücü için dalgalara ihtiyaç duymaz. Bu dalgasız tahtalar, elektrikle çalışan ve uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen bir motora sahiptir. Lityum iyon bataryaları, tahtanın su geçirmez bir bölmesinde saklıdır ve 120 dakikaya kadar (*) itiş gücü sağlayabilir. Kullanıcı, elinde tuttuğu kumanda ile hızı belirler; elektrikli motor, dalgasız sakin sular üzerinde dahi tahtanın kullanılabilmesini sağlar. 

Tek farkları bu değildir: Efoil dalgasız tahtalar, motorları çalışırken tahta altındaki direğin uzunluğu kadar su üzerinden yükselirler. Diğer bir deyişle, Efoil dalgasız tahtanın altı (hareket halindeyken) suya değmez ve kullanıcı uzaktan bakıldığında “uçuyormuş” gibi görünür. SiFly web https://sifly.global/ sitesini ziyaret ederek tasarımlar, fiyatlar ve modellere göz gezdirebilir, Efoil dalgasız tahtaların neye benzediğini görebilirsiniz. Dilerseniz, online sipariş vermeniz de mümkündür. 

(*) Batarya kapasitesinin ve dolayısıyla kullanım süresinin Efoil dalgasız sörf tahtası modelleri arasında değişiklik gösterebileceğini lütfen unutmayın.

Hangi sularda hydrofoil sörf tahtasını sürmek daha uygundur?

Açıkçası bu sorunun cevabı, kullanıcının deneyim seviyesine göre belirlenecektir. Efoil dalgasız sörf tahtaları belirli bir su kütlesi türü için üretilmez. Yani okyanus, deniz, göl ve hatta nehir kullanımı için bile uygundur. İhtiyacınız olan tek şey ortalama 1,20 metre derinliğinde bir su kütlesidir, türü önem taşımaz. 

Bununla birlikte, tahmin edilebilir nedenlerden dolayı, göller ve denizler yeni başlayanlar için daha uygun olacaktır. Okyanuslarda hava ve dolayısıyla dalga koşulları çok ani şekilde değişebilir. Göller ve denizler ise bu bakımdan daha güvenlidir. Bu nedenle, Efoil dalgasız sörf tahtası her tür su kütlesinde kullanılabilmekle birlikte, ideal seçeneğin ne olacağına deneyim seviyenize göre karar vermeniz en doğrusudur. Her halükârda su derinliğinin minimum 1,20 metre olması gerektiğini bir kez daha tekrarlamakta yarar var. Efoil dalgasız sörf tahtanızı bu derinlikteki tüm su kütlelerinde sorunsuzca kullanabilirsiniz.

Dalgalar varken efoil ile sörf yapmak kolay mıdır?

Suda dalga varken da Efoil dalgasız sörf tahtalarını kullanabilirsiniz, ancak bu kolay olmayacaktır. Bunun nedeni, yukarıda da belirttiğimiz gibi Efoil tahtaların su yüzeyinden yükselmeleri, yani çalışırken su ile olan temaslarını tamamen kesmeleridir. Bu şekilde su direncini de azaltır ve geleneksel sörf tahtalarına kıyasla daha yüksek hızlara çıkabilirler. Ancak aynı nedenle, denge sağlamak da daha zordur, özellikle dalgalar Efoil tahtayı sağa sola sallıyorsa. 

Dalgalı sularda sorunsuzca kullanmak halen mümkündür ancak kullanıcının denge konusunda neredeyse bir ip cambazı kadar hünerli olmasını gerektirir. Bu nedenle, yeni başlamışsanız sadece sakin sularda kullanmanızı öneririz. Böyle bir kullanım, çok daha eğlenceli ve keyifli olacaktır.