Dünyanın en büyük ev tekstili fuarı olan Heimtextil Fuarı 10-13 Ocak tarihleri arasında Almanya'nın Frankfurt kentinde ziyaretçilere kapılarını açtı. Covid-19 pandemisi nedeniyle, iki yıllık aranın ardından fiziki şartlarda gerçekleştirilen ilk Heimtextil Fuarı olması sebebiyle ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği fuarda Denizli firmalarının ürettiği ürünler, uluslararası pazarın beğenisine sunuldu. Denizli ürünlerine ziyaretçilerin ilgisi, Denizli sanayicisinin umutlarını yeşertti.

Fuarda T.C. Frankfurt Başkonsolosu ile İkili Görüşme

Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Heimtextil fuarını ziyaret eden T.C. Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer ile bir araya geldi. Fuara Denizli’den katılım sağlayan firmaların stantlarını ziyaret ettiler ve sergilenen ürünleri incelediler. Akabinde , Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yaymanoğlu’nun da katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Türk-Alman ticari ve iş ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Ayrıca ikili, Almanya ile vize konusunda yaşanan ve sanayicinin mağduriyet yaşamasına sebep  olan problemlerle ilgili fikir alışverişinde bulundular.

WhatsApp Image 2023-01-16 at 11.32.11WhatsApp Image 2023-01-16 at 11.32.12WhatsApp Image 2023-01-16 at 11.32.11 (1)WhatsApp Image 2023-01-16 at 11.32.11 (2)WhatsApp Image 2023-01-16 at 11.32.11 (3)WhatsApp Image 2023-01-16 at 11.32.10WhatsApp Image 2023-01-16 at 11.32.10 (1)WhatsApp Image 2023-01-16 at 11.32.10 (2)

Başkan Kasapoğlu, Heimtextil'in Nabzını Tuttu

Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu ve Başkan Yardımcısı Osman Uğurlu beraberlerindeki Denizli protokolü mensubu heyetle DSO Üyesi ve Denizli'li toplamda 78 firmanın standlarını tek tek ziyaret etti. Firmalara destek oldu ve başarı temennilerinde bulundu.

Ev tekstili sektöründe Denizli firmalarının bulunduğu hollerde Denizli'de üretilen ürünler büyük ilgi gördü. Diğer hollere nazaran yaşanan hareketlilik, 2022 yılının son çeyreğini karamsar bir ruh haliyle tamamlayan sanayiciye umut oldu.

Fuarın bitiminde Denizli sanayicisinin bakış açısıyla fuarı yorumlayan ve izlenimlerini paylaşan DSO Başkanı Kasapoğlu: " Türk üreticisinin dünya ortalamasının üzerinde artan girdi maliyetleri ile rekabet gücünü yitiriyor. Rekabet ettiğimiz; Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Mısır gibi ülkelerin ürünleriyle Türk tekstili ürünleri arasındaki fiyat farkı yüzde 50 bandındına çıkmış durumda. Bu fark daha önceki yıllarda yüzde 20 seviyelerinde seyrediyordu. Önceki dönemlerde, bahsi geçen ülkeler lojistik problemleri yaşadıları için Türk tekstili daha iyi durumdaydı. Enerji maliyetleri konusunda da rekabet ettiğimiz ülkeler, bizim sanayicimize kıyasla daha uygun maliyetlerle karşılaşıyor. Pandemi, akabinde yaşanan, Rusya-Ukrayna geriliminin de etkisiyle, ihracat pazarlarımızda yaşanan talep düşüşü de göz önünde bulundurulduğunda , sanayicimizin mevzubahis girdi maliyetleri ve dolar kuru ile uluslararası pazarda rekabetçilik seviyesi asgari orana indirgenmiş durumdadır ve bu durum sanayicimizi ihracat hedeflerinden uzaklaştırmaktadır. Denizli tekstili, eşit şartlar altında rekabete konu olan ülkelerin hepsiyle rekabet edecek potansiyele sahiptir. Devlet yetkililerimizden sanayicimizin omuzlarındaki yükün hafifletilmesi hususunda daha fazla destek istiyor, yetkililerimizin  çözüm odaklı ve sanayicimizi destekleyici yaklaşım içerisinde olacaklarına tüm kalbimizle inanıyoruz."  açıklamalarında bulundu.