Doktor tavsiyesi dışında alınan tıbbi malzemeler, zarar verebilirken ürünlerin raf ömrü de önemli.

Medikal ürünler doğrudan müdahale aşaması ve sağlık durumunu etkileyen malzemeler olduğu için seçimlerinde dikkatli olunmasının bilgisi verilmektedir. Bu bilgi doğrultusunda medikal malzeme alırken öncelikle doktor tavsiyesinin göz önünde tutulmasının vurgusu yapılmaktadır.

Deremedikal.com’dan Yönetici Fatih Sercan Dere, tıbbi malzemelerin bilinçli kullanımı hakkında bilgiler paylaştı.

Doktor tavsiyesi dışında alınan ve kullanılan sağlık ürünleri ortopedik sıkıntılara neden olabileceği gibi hayati tehlike bile doğurmaktadır. Çünkü sağlık problemleri direkt yaşamı etkileyen unsurlar olmaktadır.

Tamamen sağlık ve bakım amaçlı kullanılan tıbbi ürünler de bu oranda önem ve ciddiyet arz etmektedir. Bütün bu durumların sonucu olarak medikal malzeme alırken çok dikkat edilmesi gerekliliği söylenmektedir.

Raf ömrüne dikkat

Medikal ürünler satın alınırken bilinen ve kaliteli markaların ürünlerinin seçilmesi de hem sonuç açısından hem de kullanım sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması açısından da ayrı bir önem taşımaktadır. Raf ömrü veya belli bir sürede tüketilmesi gerekilen ürünlerin üretim ve son kullanma tarihleri dikkate alınmaktadır. Satın alınan medikal malzemelerin kutusunun ya da poşetinin sağlam olması, ürünün kullanılmamış olması ve ürün hakkında bulunması şart olan bütün evraklarının mevcut olması da ön planda tutulmaktadır. 

Medikal sektöründe teknolojinin aktif bir şekilde kullanılmaya başlanması sayesinde pek çok sağlık sorununa karşı koruyucu ve tedavi olmayı sağlayan nitelikli ürünler geliştirilmektedir. Bu ürünler medikal malzeme satış yerleri olan medikal market merkezlerinde, medikal ürünler veya medikal malzeme adı altında sağlık sorunu yaşayan ve medikal ürünlere ihtiyacı olan kişilere satılmaktadır. Her bir medikal ürünün kendine ait bir piyasa fiyatı bulunmaktadır. Medikal ürünlerin fiyatları genel olarak ürünlerin ne amaçla ve ne için kullanıldığına hatta marka ve modeline göre farklılık göstermektedir. Her bir ürünün geniş model ve marka çeşitliliği sayesinde, bütün bütçelerin uygun medikal ürün seçme şansı doğmaktadır.

Medikal malzeme nedir?

Medikal malzemeler yani tıbbi malzemeler için kişilerin sağlığını iyileştiren ürünlerin hepsidir tanımı yerinde olmaktadır. Dış desteğe ihtiyaç duyan ve bazı ihtiyaçlarını gerçekleştiremeyecek kadar zorluk yaşayan hastalara sağlık sektöründe birçok yarar sağlayan medikal malzemeler sunulmaktadır. Tıbbi malzeme listesinin fazlasıyla uzun ve geniş olduğu da birçok kişi tarafından bilinmektedir. Sağlık ürünleri için, hastaların konforunu sağlamak ve hayat kalitesini arttırmaya yönelik ürünlerdir vurgusu yapılmaktadır. Medikal malzemeler yüzlerce farklı çeşidi ile yer almakta ve bireyler hastalık durumlarına göre ihtiyacı olan ürünleri medikal firmalarından sağlayabilmektedir.

Medikal sağlık ürünleri hakkında, pandemi sürecinde sıklıkla kullanılan maskelerden,  özellikle her evde bulunması gereken ateş ölçerlere kadar geniş bir ürün yelpazesine sahiptir bilgisi verilmektedir. El, ayak ve diğer uzuvlarda yaşanan kötü durumlarda kullanılan atel, dizlik ve bileklik gibi ürünler de yine aynı şekilde medikal ürünler arasında yer almaktadır. Hijyenin ön planda tutulduğu sağlık müdahaleleri amacıyla kullanılan eldiven, önlük, rulo sargı bezi, gazlı bez, muayene masa örtüsü de çokça tercih edilenler içinde bulunmaktadır. Medikal ürünlerin satışı ve onayı gerekli kurumlarca verildikten sonra yapıldığı için medikal malzemeler denetime tabii ve güvenli malzemeler niteliği taşımaktadır.

Medikal malzeme çeşitleri

Zamanımızda kişilerin sağlık sorunlarından kurtulmaları veya yaşam kalitelerini artırabilmeleri adına medikal malzeme çeşitlerini kullanmaları sağlık konusunda uzman olan bireyler tarafından tavsiye edilmektedir. Medikal ürünler, medikal cihazlar veya bakım ürünleri olabilmektedir. Sağlık ürünleri, hastaların yaşamlarını sürdürürken konforlu zaman geçirmelerine ve iyileşme sürecine destekte bulunmalarına da olanak tanımaktadır. Aynı zamanda medikal malzemeler hastaların rahatsızlıkları karşısında daha az acı çekmelerine ve yapamadıkları faaliyetlerini yerine getirmelerine olanak sağlamaktadır. 

 Medikal malzeme çeşitleri genel olarak da şu şekilde gruplanmaktadır.

●     Ortopedi Ürünleri,

●     Hastane Demirbaşları,

●     Hasta Bakım Ürünleri,

●     Tekerlekli Sandalyeler,

●     Medikal Cihazlar,

●     Kişisel Koruyucu Ürünler,

●     Medikal Sarf Malzemeler.

Medikal malzeme çeşitleri içinde medikal cihazlara steteskoplu tansiyon aleti, medikal buhar makinesi, medikal oksijen tüpü, medikal el bileklik, ventilatör, uyku apnesi cihazları, süt pompası örnek olarak gösterilmektedir. En sık kullanılan medikal malzeme çeşitlerinden ortopedi ürünlerinde ise ayak, el, boyun, bel, bilek ve baldır gibi uzuvlarından şikâyetçi olan bireylerin kullandığı malzemeler yer almaktadır. Bireylerin kırılma, burkulma, ağrı ve ameliyat sonrası gibi durumlarda doktorların uygun gördüğü farklı işlevsellikler barındırmaktadır.  Ortopedi medikal ürünlere de örnek olarak korse, alçı ayakkabısı, el bilek splinti, boyunluk, dizlik, tabanlık, topukluk, ayak gece ateli, kol askısı, el bilek ateli, koltuk değneği ve omuzluk verilmektedir.

Medikal malzeme çeşitliliği içinde tekerlekli sandalyeler adına da klasik, multi fonksiyonel, klozetli, bariatrik, pediatrik, cerebral palsy ve alüminyum sandalyeler gösterilmektedir. Piyasalarda tekerlekli sandalyeler hem satın alınarak hem de kiralanarak kullanılmaktadır. Çocuklar veya yetişkinler için de piyasalarda farklı tekerlekli sandalyeler bulunmaktadır. Medikal ürünler arasında hastanelerde ya da evlerde sağlık ihtiyacı anında kullanılan sarf malzemeler de önemli bir yer tutmaktadır. Medikal sarf malzemeler denilince akla ilk pansuman, tuvalet ve solunum ihtiyaçları için kullanılan ürünler gelmektedir.

Pansuman için tercih edilen malzemeler denilince sargı bezi, enjeksiyon bandı, gaz kompresi, batikon, pamuk ve flaster bantları sıralanmaktadır. Ayrıca, ilk yardım çantalarında sıkça bu malzemelere rastlanmaktadır. Sarf malzemeler içinde solunum için ihtiyaç duyulan ambu, oksijen maskesi, bipap maskesi, nasal oksijen kanülü ve nebulizatör maskesi söylenmektedir. Bir de yatağından kalkamayan ve tuvalet ihtiyacını karşılamayan insanlara özel de sondalar sarf malzemeler arasında kullanılmaktadır.

 Medikal malzeme nasıl kullanılır?

Medikal malzemelerin kullanımı kendileri kadar önemli olmaktadır. Doktorların ve uzmanların muayene sonuçlarına göre belirlediği tavsiyeler eşliğinde alınması gerekilen bu ürünlerin kullanımı da yine bilirkişilerin reçeteleri sonucunda kullanılmaktadır. Reçetelerin yanında her bir medikal ürününü kutusunun veya poşetinin üzerinde bulunan kullanım koşullarının da dikkat edilmesinin önemi vurgulanmaktadır. Hatta doktor tavsiyesi ile kullanım koşulları arasında bir uyumsuzluk söz konusu ise de mutlaka doktora tekrar danışılması önerilmektedir.

Örneğin medikal ürünler içinde en çok kullanılan oksijen maskeleri çeşitli tip ve şekillerde medikal marketlerde yer almaktadır. Hastaların yaşlarına ve işlevselliklerine göre fark eden bu maskelerin seçilmesinde mutlaka doktor yönlendirmesi alınmaktadır. Oksijen maskelerinin sağlıklı bir şekilde iş görebilmeleri için kullanım koşullarının uzman tarafından hasta yakınlarına veya hasta ile ilgilenecek kişiye anlatılmasının altı çizilmektedir. Bunun yanında oksijen maskelerinin temiz, yıpranmamış, zedelenmemiş ve yırtılmamış olduğundan emin olunması gerekmektedir. Yoksa bu durumu taşıyan oksijen maskeleri hastaların durumunu ağırlaştırmasının yanında enfeksiyon riskini de arttırabilme ve farklı hastalıklara da neden olabilme durumu yaratmaktadır.