Dünya üzerinde insanların karşı karşıya kalmakta olduğu en yaygın öğrenme güçlüğü disleksidir. Oldukça fazla kişide olmasına rağmen konu hakkında bu konu ile alakalı yeterli düzeyde bilgi olmaması, kişilerin yaşamlarını tahmin edilenden çok daha ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Pek çok kişinin okul döneminde keşfedilmekte olan Eskişehir disleksi konusunda etkili adımların atılması adına Yapı Taşı Özel Eğitim Akademisi uzmanları devreye giriyor.

 

İnsanların Eskişehir disleksi ile alakalı sahip oldukları en  büyük yanlış düşüncelerin başında, bunun tamamen zeka geriliği ile eşdeğer bir durum olması. Dolayısıyla disleksiye sahip olan bir bireyin yaşamı boyunca diğer bireylere nazaran daha geri planda kalacağı düşüncesinde oluyorlar. Gerçekte ise Eskişehir disleksi ile zeka geriliği arasında herhangi bir bağlantı bulunmamaktadır. Çocuklarda zihinsel ya da bilişsel anlamda herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Aynı zamanda duyularda herhangi bir sorun ortaya çıkmamaktadır. Temelde Eskişehir disleksi; bireyin okuma ve yaz ile alakalı fonksiyonların olumsuz şekilde etkilenmesine neden olan bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Disleksi sorunu olan bireyde beyin kelimeleri ortaya çıkartan sembollerin hangi seslerden meydana geldiğini algılama konusunda sorunlar ile karşı karşıya kalır. Yaşam boyu devam eden bir problem olsa da Eskişehir dil ve konuşma güçlüğü konusunda sorun yaşayan bireyler, Yapı Taşı Özel Eğitim Akademisi uzmanları ile iletişime geçilmesi halinde gerek okul gerekse iş yaşamında bireylerin başarılı olması konusunda doğru adımlar atılmaktadır.

Disleksinin Belirtileri Nelerdir?

Ailelerin büyük bir kısmı Eskişehir konuşma güçlüğü ile alakalı çok fazla bilgi sahibi değil. Böyle olunca da çocuklarında var olan disleksiyi çoğunlukla okul çağına dönemine kadar fark edemiyor. Bu rahatsızlık ile alakalı insanlar ne kadar bilgili olurlarsa, disleksinin erken dönemde tespit edilebilmesi ve erken dönemde müdahale edilmesi o denli mümkün hale gelecektir.

Erken dönemde Eskişehir disleksi belirtileri; geç konuşma, yeni kelimelerin öğrenilmesi konusunda gecikmelerin oluşması, kelimelerin oluşturulması ile alakalı zorlukların ortaya çıkması, hecelerin ve seslerin karıştırılması olarak belirtilmektedir.

Okul çağındaki Eskişehir disleksi belirtileri ise okumanın ortalamanın altında olması, harflerin ve sayıların sırasının hatırlanmaması, zayıf el yazısı, kelimelerin yanlış şekilde hecelenmesi,  işlemlerin sırasının hatırlanmaması, okuma ve yazma alıştırmalarında sorunların baş göstermesidir.

Yetişkinlik ve gençlik dönemlerinde Eskişehir disleksi belirtileri ise kelimelerin telaffuzunun yanlış olması, ezberlemede zorluk yaşanması, sözel ifadelerin anlaşılması ile alakalı sorunların ortaya çıkması, yabancı dil öğrenmenin zor olması, matematik problemleri çözümünde ve yer bulmada sorunlar yaşama olarak sıralanabilir.

Disleksinin Tedavisi Var Mı?

Bilindiği üzere Eskişehir disleksi sorunu insanın yaşamı boyunca devam etmektedir. Ancak bu konuda olması gereken adımların atılması ile beraber bireyin yaşam kalitesinde artış ortaya çıkmaktadır. Eskişehir dil ve konuşma güçlüğü konusunda deneyime sahip olan Yapı Taşı Özel Eğitim Akademisi uzmanları tarafından sunulmakta olan Eskişehir disleksi tedavisi, bireye özel olarak planlanarak uygulanmaktadır. Düşünülenin aksine Eskişehir dil ve konuşma güçlüğü sorunu için ilaçla tedavi mümkün değildir. Bu aşamada Yapı Taşı Özel Eğitim Akademisi üzerinden iletişime geçilecek olan uzmanlar, ilk aşamada bireyle yapacakları görüşmelerde disleksi ile alakalı durumu detaylıca analiz edecektir. Daha sonrasında ise bireyse duygusal ve duyusal olarak destek verilerek en uygun eğitimin verilmesi sağlanır.

Bireyin Eskişehir disleksi problemi ile alakalı yaşamış olduğu sorunların etkili şekilde çözülebilmesi adına ailenin de özverili olması gerekiyor. Süreç boyunca uzmanlar ile iletişim halinde olacak ebeveynler bu sayede nelere dikkat etmeleri ve çocukları ile evde bulundukları zaman diliminde yapmaları gerekenler ile alakalı gerekli bilgileri eksiksiz olarak almış olurlar. Bu durum da bireyin yaşamını en iyi şekilde geçirmesini sağlayacaktır.