Kuzey Afrika’da yer alan Tunus, Akdeniz’in kıyısında uzanmakta, batıda Cezayir ve doğuda Libya ile komşu olan bir ülkedir. Başkenti kendisiyle aynı adı taşıyan Tunus şehri olan ülke 23 farklı bölgeye ayrılmış durumdadır ve büyük bir kısmı Sahra Çölü ile kaplıdır. Hem deniz tatili yapmak hem çöl turuna çıkmak hem de tarihi yapıları keşfetmek isteyenler için uzayıp giden bir Tunus gezilecek yerler listesi bulunmaktadır. Tarih ve doğanın adeta bir ahenk oluşturduğu Tunus’ta tatil yapmadan önce rehber niteliğindeki yazımıza bir göz atmanızı öneririz. Keyifli okumalar!

Tunus’a Ne Zaman Gidilir?

Tunus’ta iki farklı iklim türü görülmektedir. Ülkenin kuzey taraflarında yaşanan Akdeniz iklimi bu kısımlarda yazların kurak ve sıcak, kışların ise ılık ve yağışlı olmasını sağlamaktadır. Güney kısım Sahara Çölü ile çevrili olduğu için burada çöl iklimi yaşamaktadır. Bu nedenle deniz tatili yapmak istiyorsanız Tunus’a yaz mevsiminde gitmelisiniz. Çöl turlarına katılmayı planlıyorsanız da sizinn için en uygun dönem kasım ayı olacaktır.

Tunus’ta Tatil Yapacaklara Önemli Notlar

Tunus’ta keyifli bir tatil yapmak istiyorsanız bazı önemli bilgileri önceden öğrenmelisiniz. İşte sizin için listelediğimiz Tunus tatil notları;

 

●     İstanbul’dan Tunus’a giden çok sayıda doğrudan ve aktarmalı uçuşlar bulunmaktadır.

●     Tunus’a uçakla gitmek istiyorsanız ülkenin başkenti olan Tunus şehrine oldukça yakın bir konumda bulunan Tunus-Kartaca Uluslararası Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz.

●     İtalya, Malta ve Fransa’ya giderseniz Tunus’a feribot kullanarak ulaşabilirsiniz.

●     Tunus’ta kullanılan resmi para birimi dinardır. 1 Tunus dinarı şu an  5,88 Türk lirasına eşittir. Ama Tunus’a giderken paranızı euro veya dolara çevirmenizi öneririz.

Tunus’un Kısa Tarihi

Tunus, tarih boyunca stratejik açıdan önemli bir ülke olmuştur. Bu bölgeyi MÖ 12. yüzyılda kuzeyden gelen Fenikelilerin keşfettiği düşünülmektedir. MÖ 9 yüzyılda ise bölgede Kartaca kurulmuştur. Kartacalıların buradan sürülmesinden sonra ise şu an Tunus’un yer aldığı bölge Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiş ve bir Afrika eyaleti olarak yönetilmiştir. 1556’da Barbaros Hayrettin Paşa ve Turgut Reis Gafsa’yı, 1558’de ise Kayrevan’ı ele geçirmiş ve Tunus’un doğu ve güney sahilleri Osmanlıların hakimiyetine girmiştir. 1574 yılında Uluç Ali Reis ve Sinan Paşa Tunus şehrini ele geçirince Tunus, Osmanlı İmparatorluğu’nun eyaleti olmuştur. Habib Burgiba önderliğinde bağımsız mücadele 1930’larda başlamış ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra 1956 yılında Tunus bağımsızlığını kazanmıştır.

Tunus Gezilecek Yerler

  1. Tunus

Tunus’un başkenti olan Tunus, Kuzey Afrika’nın en büyük ve en hareketli şehirlerinden biridir. Resmen yaşayan bir tarih olan Tunus farklı medeniyetlerin buluşma noktası olarak değerlendirilmektedir. Fransa’nın sömürge döneminin kalıntılarına ev sahipliği yapan Tunus’ta aynı zamanda Arap, Afrika ve Fenike medeniyetlerinden kalan tarihi yapıları görmek de mümkündür.

 

  1. Kartaca

Tunus’un ilk yerleşim yerlerinden biri olan Kartaca, Fenike dilinde “Yeni Şehir” anlamına gelmektedir. Bölge UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilerek koruma altına alınmıştır. Fenikelilerin uzun yıllar güvenle ticaret yaptıkları bir yer olan Kartaca, üç tarafı denizlerle kaplı bir yarımada gibidir ve her bir köşesinde tarihi yapıları görmek mümkündür. Kartaca kütüphaneleri ile meşhurdur ve bu kütüphanelerin 95.000 cilt esere ev sahipliği yaptığı bilinmektedir.

 

  1. Hammamet

Tunus’un en turistik şehirlerinden biri Hammamet’tir. Büyüleyici denizi, tertemiz plajları ve beyaz badanalı evleri ile Hammamet Tunus’ta yaz tatilinin adresidir. Yasmine Marina, tarihi ve doğal güzelliklerin iç içe geçtiği Fort Hammamet ve Kasbah Hammamet turunda mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.