Çivril’in kırsal mahallerinde yetişen doğal sumak toplanmaya başlandı. Sumak toplayan ev hanımları sumakları kendilerinin hazırladığını belirterek “en doğalından dalından yiyoruz” dedi.

Sumak, Karabedirler, Cabar ve Gürpınar mahallelerinin dağlık alanlarında doğal ortamında yetişen sumakların hasadı başladı. Olgunlaşan sumakları dalından toplayan kadınlar kuruttukları sumakları dibeklerde döverek ya da robottan geçirerek yenilecek duruma getiriyor. Sabah erken saatlerde sumak toplamaya başladıklarını belirten kadınlar “yıllardır Ekim ayında buralara sumak toplamaya geliriz. Sumağı yıllardır kendimiz hazırlarız. Dalından topladığımız sumakları önce birkaç gün kurutur sonra da dibeklerde döveriz, robottan geçirenlerde var ama en güzeli dövülerek hazırlanan. Sonra savurur ve sofraya gelecek hale getiririz” dedi.

Doğal ve sağlıklı

Doğada yetişen her ürünün faydalı olduğunu belirten kadınlar “kendi doğal ortamında yetişen bu ürünleri hiçbir kimyasal kullanmadan hazırlıyoruz. Bu bitkiler ve meyveler zaten çok faydalı, hazırlarken kimyasal değmeden yaptığımız için etken maddeleri azalmıyor” dedi.