Denizli'nin Tavas İlçesi Avdan mahallesinde 13 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararı ile 3 milyon 764 bin 623 metrekare alanda 564 adet parsel için acele kamulaştırma kararı çıkartılmıştı. 

Avdan Platformu 11 Şubat 2022 tarihinde köylülerle birlikte Danıştay 6. Daire Başkanlığına yürütmenin durdurulmasıyla talebiyle dava açtı. Cumhurbaşkanlığı ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne karşı açılan davada Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’de davalılar tarafında müdahil oldu.

Danıştay 6. Daire dava konusu arazilerin mutlak ve marjinal tarım arazisi olduğuna hükmederek 15 Mart 2023 tarihinde itiraz yolu kapalı olmak üzere oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Avdan Platformu Sözcüsü ve Türkiye Barolar Birliği Kent ve Çevre Komisyonu Üyesi Av. H. Ozan Orpak, yeni süreçte de Avdan Platformu'nun mücadeleyi sürdüreceğini ifade etti.

"ŞİMDİ ŞİRKET DURMAK ZORUNDA"

Dava sürecini anlatan Avdan Platformu Sözcüsü Av. H. Ozan Orpak, "Biz 38 stratejik nokta belirlemiştik. 38 ayrı dava açtık. Büyük çoğunluğuna yürütmeyi durdurma kararı geldi. Kararlar gelmeye devam ediyor. Danıştay diyor ki, buralar mutlak ve marjinal tarım arazileri. Yani tütün, ayçiçeği, susuz tarımın yapıldığı yerler. Danıştay 6. Daire'nin yürütmeyi durdurmada belli yerler için verdiğini biliyoruz. Daha tebligatlar tamamlanmadı. Büyük bir çoğunlukla yürütmeyi durdurma kararı verildi. Şimdi şirket durmak zorunda. Tabi ona ilişkin yeniden bir hukuki süreç başlayacak, Danıştay kararı önemli. Kamulaştırmaya yönelik ÇED süreci de başlamak zorunda" diye konuştu.

"TOPRAK KATLİAMI BİTENE KADAR MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

Avdan'daki su, toprak, hava için çok önemli bir karar olduğunu ifade eden Orpak, "Avdan Platformu olarak toplanıyoruz. Bir basın açıklamamız olacak. Avdan'da yapmayı planladığımız etkinlikler var. Buradaki toprak katliamı bitene kadar biz mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Haber Hilmi MIYNAT