Denizli’nin Çal ilçesinde 8 asrı aşkın süredir kesintisiz yaşatılan ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan "Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Bayramı" öncesinde, kentin en işlek noktası olan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı unutulmaz anlara sahne oldu.
Çal’ın Aşağıseyit Mahallesi’nde düzenlenen ve Yörük kültürünün en önemli simgelerinden biri sayılan 853 yıllık tarihi etkinlik öncesinde, çobanlar kınalı koçları ve heybetli çoban köpekleriyle birlikte kent merkezinde kortej yürüyüşü gerçekleştirdi.

Vatandaşlar İlgiyle İzledi
Rengarenk boyanmış ve süslenmiş "el koyun" adı verilen lider koçların, koruyucu çoban köpekleriyle birlikte bulvardan geçişi Denizlililer tarafından büyük bir merak ve ilgiyle takip edildi. Cadde üzerindeki vatandaşlar o anları cep telefonlarıyla kaydetmek için adeta birbiriyle yarıştı.
Etkinlik kapsamında çobanlar, Büyük Menderes Nehrinin serin sularına önceden eğittikleri lider koyunlarıyla atlayarak nehrin karşı kıyısına en hızlı şekilde geçmek için kıyasıya mücadele edecek.

1 Yıllık Zorunlu Aranın Ardından Coşku Yeniden Başlıyor
Geleneksel organizasyon, geçtiğimiz yıl (2025) bölgede görülen şap hastalığı riski nedeniyle verilen 1 yıllık zorunlu aranın ardından bu yıl çok daha büyük bir heyecanla kapılarını açacak. Yüzyıllardır süregelen bu kadim Yörük mirası, Aşağıseyit’te düzenlenecek yarışlarla coşkuyla yaşatılmaya devam edecek.





