TİM tarafından açıklanan verilere göre, Denizli ihracatı yüzde 0,5 artışla 383 milyon dolar seviyesine çıktı. Ancak, Denizli İhracatçılar Birliği kayıtlarına göre bu artış yüzde 4,2 azalışla 279 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Denizli'de ihracat rakamlarına dair değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, sektörel bazda incelendiğinde tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 8,9 azalışla 126 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 2,5 artışla 72 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 8,2 azalışla 50 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 1,5 azalışla 26 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 7,9 azalışla 21 milyon dolar olduğunu belirtti. Özellikle makine ve aksamları sektörünün ihracatında yüzde 32 artışla 7,8 milyon dolarlık bir ivme yakalandığını vurguladı.

denizli-ihracat-rakamlari-memisoglu-1

ÜLKELER BAZINDA İHRACAT ORANLARI

Ülke bazında ihracatı değerlendiren Başkan Memişoğlu, İngiltere'ye yapılan ihracatın yüzde 13,6 azalışla 45,3 milyon dolar olarak kaydedildiğini, ABD'ye ihracatın yüzde 24,2 artışla 44,5 milyon dolar, Almanya'ya ihracatın yüzde 1,5 artışla 36 milyon dolar, İtalya'ya ihracatın yüzde 1,3 artışla 29 milyon dolar, İsrail'e ihracatın ise yüzde 8,3 azalışla 20 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti.

İHRACATTA DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞLAR YAŞANIYOR

Denizli'den 181 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Başkan Memişoğlu, bu dönemde Mısır, Kanada ve Meksika'ya yapılan ihracatta dikkat çekici artışlar yaşandığını da ekledi. Son olarak, DENİB'in yurt dışı faaliyetlere yoğun şekilde aracılık ettiğini ifade eden Memişoğlu, ihracatçılar için etkinlikler ve programlar düzenlediklerini ve bu çalışmaların Denizli ve Türkiye ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğini belirtti.