Türkiye’de ilk defa geçtiğimiz yıl Denizli’de uygulanmaya başlayan “Yaşam Kurtarma Zinciri Projesi” kapsamında Saltak Aile Sağlığı Merkezi’ndeki çalışanlara yönelik eğitim verildi.  Eğitimde konuşan Proje Sorumlusu Doktor Mustafa Yorgancı, “Ani kalp durması, ülkemizde ölüm sebeplerinin ilk sırasında yer almaktadır. Türkiye’de yılda yaklaşık 100 bin kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Ölümlerin yüzde 85’i de hastane dışında gerçekleşmektedir. TÜİK 2015 verilerine göre dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerde en yüksek orana sahip il, yüzde 53,7 ile Denizli’dir.” İfadelerini kullandı.

Avrupa Resusitasyon Konseyi (ERC), 2015 yılında yayınladığı son kılavuzlarında ani kalp durmalarında hızlıca ve kesintisiz bir şekilde ‘Yaşam Kurtarma Zinciri’nin oluşturulması durumunda hastaların sağ kalım oranının artırabileceğini söyleyen Yorgancı, “Ani kalp durmasında en kritik süre, kalp durmasını takiben ilk dakikalardır. Bu altın dakikalarda kalp durmasının erken tanınması ve hızlıca Acil Çağrı Numarasının (112) aranması, yardım gelene kadar etkili Temel Yaşam Desteği Uygulamaları ve ilk dakikalarda olabildiğince hızlı, kalbe elektroşok işleminin uygulanması, beyinde hasar gelişimini ve dolayısıyla hayatta kalma olasılığını artıracaktır.  Genellikle bu kritik zamanda sağlık personeli olmayan halktan kişiler bulunduğuna göre, bu işlemleri de onların yapması gerekir. Aksi halde sağlık personeli ulaştığında iş işten geçmiş olabilir. Ülkemizde ambulans hizmetlerinin, acil servislerin ve Yoğun Bakım Ünitelerinin gün geçtikçe daha da gelişmesine karşın, ambulans ve hastane müdahalesi öncesi ilk dakikalarda olay yerindeki kişilerce yapılması gereken işlemler, etkin bir şekilde yapılamamaktadır. Bu gerçekten yola çıkarak İlimizde Yaşam Kurtarma Zincirinin en zayıf halkaları olduğu düşünülen ilk üç halkanın güçlendirilmesi ve bu şekilde ani kalp durmalarına bağlı ölümlerin azaltılması amaçlanmaktadır” dedi.

Proje sahibi İl Sağlık Müdürü  Şükrü Arpacı ise, “Bu projenin Türkiye'de ilk defa Denizli'de uygulandığını, Projenin ana teması ani kalp durmalarında ilk dakikalarda müdahale hayat kurtarır bunun için de hiç kesintisiz Yaşam Kurtarma Zincirinin oluşturulması gerekir diyerek bir yıl içinde 200 Otomatik Kalp Şok Cihazı yerleştirmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar proje ekibi oluşturulmuş, hedef belirleme ve stratejik planlama çalışmaları yapılmıştır. Proje öncelikle Aile Sağlığı Merkezleri ile başlatılmış olup daha sonra resmi kurumlar, alışveriş merkezleri, spor salonları, ulaşım terminalleri, fabrikalar, okullar gibi yerlerde devam edecektir” diye konuştu.