Bir süredir ücretlerini alamadıklarını iddia eden Aydın-Denizli Otoban Yolu inşaatında çalışan işçiler, şantiye sahasından geçen yolu vinçlerle kapatarak seslerini duyurmaya çalışıyor.

Grev yapan işçilere jandarma müdahale ederek, iş makineleri ile kapatılan yolun açılması için uyarıda bulunuldu. Uyarı sonucunda iş makinaları kaldırılsa da, işçiler paraları ödeninceye kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

Aydın-Denizli Otobanı’nın Efeler-Yenipazar hudutları arasında kalan bölümde yol yapım çalışması sürdüren işçiler, aylardır paraları ödenmediği için evlerine para gönderemediklerini belirterek, muhatap bulamadıklarını belirttiler. Sabah mesaisine başlamayayıp yylem yapan işçiler 100 kişiden fazla çalışanın mağdur olduğunun altını çizdi. Fernas Şirketi’nin bölgede taşeron olarak çalıştırdığı firmalara hak edişlerini ödememesinden dolayı aylardır paralarını alamadıklarını ileri sürdüler.

“Çalıştırırken İyi, Para Ödemesi Gelince Kötü!”

İşçiler adına konuşan vinç sahibi ve operatör Birol Yaya, “Burada viyadük inşaatında çalışıyoruz. Viyadüğün her türlü işini biz yapıyoruz. Fernas’a bağlı alt taşeronda çalışanlar olarak ilgili firma taşeron firmaya para ödemediği için bizim de paralarımız ödenmiyor. Ben burada vinç operatörüyüm, diğer arkadaşlarımız kalıpçı vinç operatörü. Yani çaycısından yemekçisine kadar burada çalışan hiç kimse aylardır parasını alamıyor. Bu 1-2 aylık sorun değil. Alacaklarımız ödenmediği için iş durdurma kararı aldık. Alacaklarımızın komplesi alınmadan işe devam etmeyeceğiz ve olay yerini terk etmeyeceğiz. Şu an itibarıyla 12-13 milyon TL civarında alacağımız var. Burada çalışan hiç kimsenin hakkı yenmesin. Biz burada gurbette evimize barkımıza para gönderebilmek için bulunuyoruz. Çağırırken iyi, para ödemesi gelince kötü” diyerek, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Tavas'ta Eller Semaya Yağmur İçin Kalktı Tavas'ta Eller Semaya Yağmur İçin Kalktı

Kaldıkları pansiyondan ödeme yapılmaması sebebi ile bu sabah çıkarıldıklarını söyleyen Yaya, yetkililerden kendilerine cevap olarak ‘hukuk yoluyla çözün’ dendiğini anlattı. Yaya, “Bizim eve gidecek otobüs paramız yok, hukuka nasıl gidelim” diye konuştu.

Kule vinç operatörü Ömer Faruk Gönültaş ise Aralık ayından beri burada çalıştığını, Mart gelmesine rağmen Ocak ayı maaşının asgarisini bile daha yatırmadıklarını söyledi.

Şantiyede demirci olarak çalıştığını belirten Mehmet Köse ise, “8 aydan beri buradayım. 12. aydan bu yana alacağımızı alamadık. Çalıştığımız alt şirket 'Fernas bize ödeme yapmadığı için biz de size ödeme yapamıyoruz' diyor. Çaresiziz ama derdimizi dinleyen yok. Ne yaparsanız yapın hukuki yollara başvurun diyorlar” diyerek yetkililerden yardım istedi.

Eylemin gerçekleştiği şantiyede bulunan ve Fernas yetkilisi olduğu belirtilen Onur Ö., konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapamayacaklarını söyledi.