Tıp dilinde kalsiferol olarak adlandırılan D vitamini, vücutta kemikler başta olmak üzere pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamin çeşididir. D vitamini, yağda çözünme özelliği göstererek yağ dokularda ve karaciğerde depolanır. D2 ve D3 olmak üzere iki çeşidi bulunan bu vitamin çeşidi, vücut tarafından üretilmesi özelliği ile diğer vitaminlerden ayrılır. Bu özelliğine bağlı olarak hem hormon hem de vitamin olduğunu söylemek mümkündür.

Vücuda diyetle alınan fosfor ve kalsiyumun bağırsaklardan emilmesi sırasında D vitamininden faydalanılır. Bunun yanında D vitamini kemiklerin büyümesini, sertleşmesini ve onarımını sağlar. Parathormon salgılanmasını düzenleyerek kemik ve diş yapısı oluşumda etki gösterir. Bağışıklık sistemini düzenleyen D vitamininin, hipertansiyon ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu gözlemlenir.

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

İnsan vücudunda önemli işlevlerin gerçekleşmesinde görev alan D vitamini, eksikliği durumunda bazı sorunları beraberinde getirir. Halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, terleme, uyku kalitesinde azalma, kilo vermede zorluk ve kas ağrıları gibi pek çok sorun, D vitamini eksikliği yaşadığınıza işaret edebilir.

Bazı kişiler, D vitamini eksikliği açısından daha fazla risk barındırır. Bunlar;

●        Obezite

●        Karaciğer yetmezliği

●        Güneş ışınlarında yeterince yararlanamamak

●        Genetik hastalıklar

●        Kronik böbrek yetmezliği

●        Sağlıksız yaşam tarzı

●        D vitamini sentez ve atılımının azalması gibi sorunlar yaşayan kişiler olabilir.

D Vitamini Nasıl Alınır?

D vitaminini bazı besinlerden almak mümkün olsa da bu vitamin açısından zengin besinlerin sayısı oldukça azdır. Bu yüzden D vitamini kaynağı olarak karşımıza ilk çıkan seçenek Güneş olur. Ancak yaz aylarında D vitamini ihtiyacı Güneş ışınlarından faydalanarak giderilse de alınan vitamin değeri her zaman yeterli olmayabilir. Ayrıca havanın kapalı olduğu günlerde yalnızca Güneş ışınlarından bu ihtiyacı karşılamak neredeyse imkansız hale gelir.

Bu durumlarda yapılması gereken ise D vitamini takviyelerinden faydalanmaktır. Takviyeler, ihtiyacınız olan D vitaminini yerine koyarak olası pek çok sağlık sorununu önler. D vitamini için takviyeye ihtiyacınız varsa https://www.orzax.com.tr/ adresini ziyaret edebilir, ürünler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.