Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukuku bölümüdür. Genel ve özel ceza hukuku olarak ikiye ayrılır. Suç oluşturan hukuka aykırı davranışlar ile bu davranışlara ilişkin yaptırımları düzenleyen hukuk dalıdır. Ceza hukuku; maddi anlamda ceza hukuku ve şekli anlamda ceza hukuku olmak üzere ikiye ayrılır.

Ceza Avukatı Nedir?

Türkiye’de yasal olarak avukatlık mesleğinde branşlaşma olmadığı için ceza avukatı olarak ayrım tanımlaması olmasa da halk arasında ceza davalarına giren avukatlara bu nitelendirme yapılmaktadır. Toplum açısından da hassas kabul edilen konular ceza avukatının baktığı davalar adıyla nitelendirirler.

Türk Ceza Kanunu kapsamında ceza avukatının görevi ve ceza davasının özellikleri belirlenmiştir. Kendini Türk Ceza Kanunu kapsamında geliştirmiş ve görevini icra eden ceza avukatları, müvekkilinin savunması için ayrıntılı bir çalışma ortaya koyar. Suç teşkil eden eylemin işlenmesinden sonra başlatılan soruşturma ve iddianamelerin kabul olması kovuşturma sürecinde her iki tarafın da ceza avukatlarından faydalanabilmesini doğurur.

Avukatlar savunma dosyalarını mahkemeye iletir. Suç şüphesi altında bulunan kişilere hukuki yardım ceza avukatı sayesinde yapılır. Suçlu konumunda olan kişilerin yargılama sonunda özgürlüklerinin kısıtlanması ve ekonomik olarak zarara uğrama ihtimalleri bu haklardan faydalanmaları yararınadır.

Ceza Avukatının Baktığı Dava Çeşitleri Nelerdir?

Sadece bir değil, birbirinden farklı alanlarda ortaya çıkmış katalog suçlarından dolayı açılmış ceza davaları bulunmaktadır. Ceza avukatının baktığı davalar arasında, bu davaları şekillendiren suç çeşitlerini aşağıdaki gibi incelemek mümkündür.

●     Yağma suçları

●     Kasten adam öldürme suçları

●     Adam yaralama suçları

●     Hile yapma ve hileli iflas suçları

●     Zimmet suçları

●     Tehdit, hakaret ve şantaj yapma suçları

●     Rüşvetten dolayı olan suçlar

●     Belgede sahtecilik suçları

●     Taksirli adam öldürme suçu

●     Ağır yaralama suçu

●     Yasama organına karşı suç

●     Yabancı devlet aleyhine asker toplamak suçu

●     Düşman devlete maddi ve mali yardım yapma suçu

●     Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı suçu

●     Siyasal veya askeri casusluk suçu ve daha da çeşitli suçlardır.

Ceza hukuku ve ceza avukatları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için https://www.sezginhukuk.org/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.