Bina veya yapıların dış ve iç etkenlere karşı koruma altında olmasını sağlayan uygulamalar, beraberinde getirebilecek sorunları önemli ölçüde engellemektedir. Kar, yağmur veya benzer doğal durumların etkisiyle biriken suların binalardan içeri girmesini önleyen bu işlemler için uygulanan yöntemler kendi içerisinde değişiklik göstermektedir. Ancak son yıllarda kiremit çatıya nazaran daha çok tercih edilen çatı kaplama işlemleri, bütün oluşabilecek sorunları ortadan kaldırabilmektedir. Çatı kaplama, ekonomik olmasının yanı sıra birçok yönden avantaj da sağlayabilmektedir. Çatı kaplamanın faydaları hakkında detaylı bilgi sahibi olabileceğiniz yazımız sizlerle.

Çatı Kaplama Uygulaması Nedir?

Çatı kaplamanın faydalarına değinmeden önce ilk olarak bu işlemin tam olarak ne olduğuna dair detaylı bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Çatı kaplama işlemi, yapıların en üstlerinde bulunan ahşap, metal veya beton iskeletten yapılan çatıların birbirinden farklı malzemelerle kaplanması olarak ifade edilebilmektedir. Bu noktada kullanılan malzemeler, uygulanacak olan zemine göre değişiklik gösterebilmektedir. Çatılar, binaların veya yapıların en önemli bölümlerinden biri oldukları için birçok dış etkenle karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu nedenle bakım ve onarım gibi işlemlerin düzenli olarak yapılması gerektiği çatılar, böylelikle ısı ve ses yalıtımı gibi konularda sorunsuz bir kullanım sunabilmektedir.

Binaların daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olabilen çatı kaplama işlemleri öncesinde mutlaka malzeme seçimine dikkat edilmelidir. Günümüzde çatı kaplama sektörü kapsamında birbirinden farklı çeşit bulunmaktadır. Uygulamalara geçmeden önce seçilecek olan malzemeler ve bunlara uygun zeminin dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekmektedir. Sorunsuz ve uzun ömürlü bir çatı için aynı zamanda uygulamada kullanılan işçiliklerin de son derece profesyonel olması önemlidir.

Çatı Kaplamada Kullanılacak Malzemeler Nasıl Seçilir?

Çatı kaplamanın faydalarından eksiksiz bir şekilde avantaj sağlayabilmek için malzeme seçimine gereken özen gösterilmelidir. Bu noktada seçilecek olan malzemelerin sadece kalitesi değil aynı zamanda binanın bulunduğu bölgenin sahip olduğu coğrafi koşulların da dikkate alınması gerekmektedir.

Çatı kaplama malzemeleri, sahip olduğu özellikleriyle birlikte bölge, ülke veya diğer iklimsel faktörlere bağlı olarak tercih edilebilmektedir. Çok sıcak ve aynı zamanda çok soğuk hava koşullarında yaşanan ani değişimlere dayanıklı olarak tercih edilmesi gereken ürünler, böylelikle kullanım ömrü üzerinde etkili olmaktadır. Bu durum dikkate alınmadığında çatıda zaman içerisinde yıpranma ve aşınmalar meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda çatıların devamlı olarak bakım ve onarım işlemlerinin de aksatmadan yapılması gerekmektedir.

Çatı kaplama malzemeleri kendi içerisinde birçok farklı sınıfa ayrılmaktadır. Protan SE membran, düz ya da kavis içeren bölgelere kolaylıkla uygulanan bir üründür. Esnetilmiş özelliklere sahip olan ürün böylelikle her türlü hava koşuluna uyum sağlayabilmektedir. Protan SE membran, çatının hava ile temas edilen yerlerinde kullanılmakla birlikte mekanik, vakumlu veya diğer çatı sistemlerinde de uygulanabilmektedir.

Protan EX membran da her türlü çatı yüzeyleri için uygun bir malzeme olarak tercih edilebilmektedir. Mekanik veya vakumlu şekilde monte edilebilen ürün, polyester donatı ve polyester keçenin alt kısmına uygulanması yoluyla elde edilmektedir. Bitümlü çatı kaplamalarına ya da ahşap zeminlere direkt olarak uygulanabilmektedir.

Protan FPO/TPO özellikle korumalı yapılar veya açıkta kalan çatılar için son derece uygun bir üründür. Dayanıklı olması sebebiyle yeni inşaatlarda kolaylıkla kullanılabilen ürün, esnek yapısıyla öne çıkmaktadır.

Protan, merkezi sentetik membran teknolojisinin dünya lideri olan Norveç’te bulunan endüstri grubudur. Türkiye’deki çalışmalarını ve yatırımlarını artıran Protan Turkey, iklim koşullarına uygun çözümleri ile çatı sistemleri, tünel ve temel membranları, maden ve tünel havalandırma sistemleriyle kaliteli hizmet anlayışını sürdürmektedir.

Çatı Kaplamanın Binaya Faydaları Nelerdir?

Çatı kaplama işlemleri, bina veya yapıların sadece dış etkenlerden korunması amacıyla değil aynı zamanda birçok konuda avantaj sahibi olunması için yaptırılmaktadır. İlk olarak binanın üst kısımlarına gelen rüzgar, yağmur, kar veya dolu gibi etkenlerin verebilecekleri zararları en düşük değerlere indiren çatı kaplamalar, beraberinde farklı faydalar da sunmaktadır. Binanın içerisinde devam eden yaşamın konforu için önemli olan çatı kaplama aynı zamanda ısı ve ses yalıtımı için de önemlidir. Bu nedenle çatı kaplama için tercih edilen malzemelerin mutlaka üst düzey kalitede olması gerekmektedir. Profesyoneller tarafından uygulanması gereken malzemelerin düzenli olarak bakım ve onarım çalışmalarının da aksatılmadan yapılması tavsiye edilmektedir.

Çatı kaplamanın faydaları arasında bulunan bir başka özellik ise binadaki mevcut ısının korunabilmesine etki etmesidir. Özellikle kış aylarında kalorifer veya diğer ısıtıcıların yaymış olduğu sıcaklıkların belli bir derecede korunabilmesi çatı kaplama işlemleriyle mümkün olabilmektedir. Çatıda yanlış malzemelerin tercih edilmesi ısının hızla soğumasına ve dolayısıyla maddi açıdan zarara uğranmasına sebep olabilmektedir.