Dünyada üretilen kekiğin yüzde 80’i üreten Türkiye’nin kekik üretiminin yüzde 85’inin tek başına yaparak kekikte bütün ipleri alan Denizli’de üretici kaliteden memnun ama fiyatlardan memnun değil. Pamukkale’ye bağlı Gözler Mahallesi’nin ardından Denizli’nin ikinci en büyük kekik üreticisi olan Buldan’da üretici 5 yıldır 5 liraya takılan fiyatların artık değişmesinin zamanının geldiğini düşünüyor.

5 YILDIR FİYATLAR AYNI

Yaklaşık 30 bin dekar alanda kekik üretiminin yapıldığı ilçede başlıca gelir kaynağı kekik olan Bozalan Mahallesi’nde yapılan hasada konuk olduk. Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al’ın da yer aldığı hasatta üreticiler gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Mahallede 8 yıldır kekik üretimi yapan Buldan Ziraat Odası Meclis üyesi Ali Aydoğdu, “8 yıldır kekik üretimi yapıyoruz. İlk önce piyasa 8 liradan açıldı. Bir süre bu şekilde devam etti ancak son 5 yıldır sabit kaldı. 5 liradan altına alan var ama üstünü alan yok. 5 yılda hayat değişti, girdi maliyetleri değişti ama fiyatlar hep aynı kaldı. Ben çok konuşmak istemiyorum. Bizim en büyük derdimiz ürünümüzün değeri kadar para etmemesi.

Buradan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunuyorum. Bize yardım etsin. Biz alın terimizin karşılığını istiyoruz. O kadar büyük bir beklentimiz yok. Sadece alın terimizin karşılığı verilsin” dedi.

30 BİN DEKARDA 300 BİN TONLUK ÜRETİM

Buldan’ın kekik üretim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, “İlçemizde birçok ürünün üretimi yapılıyor. Bu ürünlerden en önemlilerinin arasında ilk iki sırada üzüm ve kekik üretimi geliyor. 40 bin dekar alanda üzüm üretimi yapıyoruz. Kekik üretim alanı ise yaklaşık 30 bin dekar. Ortalama üretim miktarı ise 300 bin ton. Denizli’nin en büyük ikinci kekik üreticisiyiz ama Kekiğin asıl üretim merkezi burası. Kendine has yağ oranı ve aroması ile bizim kekiğimiz çok farklı.

Türkiye’nin en yüksek yağ oranı ve kaliteli aromasına sahip kekiğini burada üretiyoruz. Bu bir iddia değil kanıtlanmış belgelenmiş bir gerçek. Bölgenin hava yapısı ve toprağının kalitesi bizim kekiğimizi özel yapıyor. Büyük bir üretim alanıyız ama üreticimizin bazı sorunlar var.

TEK TÜCCAR SIKINTISI

Bu sorunların başında pazarlama geliyor. Dünyanın en büyük kekik üreticisiyiz ama üreticimiz 5 yıldır aynı fiyatta kekiğini satmak zorunda kalıyor. Bu sıkıntıyı arttırıyor. Girdi maliyetleri yükseliyor ama satılan fiyat aynı. Geçen yıl yaşanan sıkıntılar var. Tüccar tek olunca üretici ona gebe kalıyor. Onun sürekli fiyat kırmasına engel olamıyoruz. Ancak bu yıl biraz daha şanslıyız. Bir tüccar daha bölgede kekik almaya başladı. Bu üreticiyi biraz rahatlattı.

CUMHURBAŞKANI… BAŞBAKAN… TARIM BAKANI…

Tüm bunlara rağmen fiyat konusunda bir gelişme olmadı. Ben üreticimizin mağdur olmaması için herkese çağrıda bulunuyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Sayın Binali Yıldırım ve Tarım Bakanı Sayın Faruk Çelik’e seslenmek istiyoruz. Üreticinin sesine ses olun. Sürekli mağdur olduğumuz bu konuda devletin üreticiye destek olmasını bekliyoruz” dedi.