TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Terör ve Şiddet Olaylarından Kaynaklanan Yaşam Haklarını İnceleme Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, terörle mücadelede idam cezasının çözüm getirmeyeceğini, önemli olanın daha fazla insanın ölümüyle değil, yaşatarak çözebilmek olduğunu söyledi. Terör Alt Komisyonu, doğu illerinde yaptığı görüşmelerin ardından en çok şehit veren illerden Denizli’de incelemelerine başladı. Bostancı’nın başkanlık ettiği heyet AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’yla birlikte Denizli Valisi Abdülkadir Demir’i ziyaret etti.

Ziyarette komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Milletvekili Bostancı, Meclis'e gelemeyen terör mağdurlarının sıkıntılarını yerinde incelemek için Denizli’de bulunduklarını söyledi. Daha önce Tunceli, Siirt ve Batman’da 70’e yakın kişiyi dinlediklerini, ocağına ateş düşmüş herkesin ilgi alanları içinde olduğunu, Denizli en fazla şehit veren illerden biri olduğu için bunu ihmal ederek yapılan bir çalışmanın yürütülemeyeceğini ifade etti.

Naci Bostancı, Denizli’de şehit ailelerinin idam cezasının tekrar getirilmesi talebiyle ilgili bir soruya karşılık şunları kaydetti: “Aslında uzun yıllar boyunca Türkiye ve başka ülkelerde idam cezasını uyguladılar ama bunun, suç ve ceza denkleminde yeteri kadar caydırıcı olmadığı görüldü. Peyderpey medeni ülkelerde idam cezası kaldırıldı. Esasen terörle mücadelede eline silah alıp dağa çıkan kişiye karşı güvenlik güçleri, özellikle bizim yaklaşımımız bakımından söyleyecek olursam bir düşman mantığı çerçevesinde bakmıyor. Bir suçlu mantığı esasıyla bakıyoruz. Hukuk devletinde önemli olan, suçluyu yaşatarak cezasını çekmesini sağlamaktır, öldürerek değil. Kaçınılmaz bir şekilde çatışmalarda ölenler oluyor, yani doğrudan hayatını kaybeden teröristler olduğunu görüyoruz fakat bunun da 30 yıldır güvenlik eksenli mücadele neticesinde yeterli bir çözüm olmadığı görülüyor.”

‘TERÖRLE MÜCADELEDE İDAM CEZASI, ETKİN BİR CAYDIRICI YÖNTEM DEĞİL’

Devletin, teröristlerin kendi dağlarında eline silah alarak serbestlik içinde faaliyet göstermesine izin vermeyeceğini vurgulayan AK Parti Milletvekili Bostancı, “Buna karşı her türlü tedbiri alır ve gerektiği şekilde davranır fakat aşağı yukarı 40 bin civarında hayatın kaybından bahsediyoruz. Bu çözüm getirmemiş. İdam cezasının da çözüm getirmeyeceği muhakkak. Önemli olan daha fazla insanın ölümünün marifetiyle bu problemi çözmek değil, insanı yaşatarak çözebilmek. Bizim çalışmamız da bu istikamette. Eğer Türkiye’de barış tesis edilirse zaten bu tür tartışmalara gerek kalmaz. Şehit aileleriyle yaptığımız görüşmelerde genel yaklaşım, Türkiye’de akan kanı durduracak çözümler aramak istikametinde; ‘Hiç kimsenin çocuğu ölmesin’ şeklindeki talepler istikametinde. Dolayısıyla Avrupa Birliği çerçevesinde müzakereler, medeni bir ülke olmak isteyen Türkiye’nin hukuki mevzuatı böyle bir cezanın getirilmesine engel oluşturuyor. Gündemde idam cezası yok. Terörle mücadelede etkin bir caydırıcı yöntem olmadığı kanaatindeyiz. ‘Düşman değil, suçlu’ mantığı çerçevesinde yürütülen bir mücadeleyle netice alınabilir. Güvenlik eksenli mücadelelerin ötesinde, sosyal ve iktisadi tedbirlerle desteklenen, sosyolojinin ve sosyal psikolojinin seferber edildiği bir yaklaşım gerekiyor. Bu yaklaşım, halihazırda sahada mevcut.” dedi.

‘HER ŞEY KONUŞULUR, ÖNEMLİ OLAN KARARLARDIR’

Milletvekili Bostancı, teröristbaşı Abdullah Öcalan'a ev hapsi tartışmalarıyla ilgili bir soruya karşılık ise özgür bir ülkede her şeyin konuşulabildiğini, önemli olanın nelerin yapılacağı olduğunu söyledi: “Nelerin yapılmasının mümkün olduğu. demokratik bir ülkede halkın rızası üzerinden olmalıdır. Halkın rıza göstermediği birtakım çözümler olmaz. Kürt meselesine ilişkin, haklar temelli yaklaşım egemen olmalı. Modern Türkiye Cumhuriyeti’nde ve demokrasiye ilişkin özgürlüklere ilişkin bu kadar mücadele verilen bir ülkede vatandaşın özgürlüğünü ve taleplerini dikkate alan bir siyasetin teşekkülü, kararların bu istikamette oluşması beklenir. Biz de esasen böyle bakıyoruz. Her şey konuşulur, önemli olan kararlardır. Kararlar, şartların bir fonksiyonudur. Türkiye’deki gelişmeler hangi istikamette olacak, o çerçevede bakmak lazım. Şu anda öyle alınmış bir karar söz konusu değildir.”

HALAÇOĞLU: BİZ AYNI GÖRÜŞTE DEĞİLİZ

AK Parti Milletvekili Naci Bostancı’nın konuşmasının ardından söze giren MHP Kayseri Milletvekili Halaçoğlu ise aynı görüşte olmadıklarını söyledi. Halaçoğlu’nun, “Bunlar bizim fikirlerimizi yansıtmıyor, iktidarın fikirlerdir.” ifadesin üzerine Bostancı, "Hangisi?" diye sordu. Halaçoğlu da, “Deminden beri konuştuklarınız.” diye cevap verdi.